Pèrgam (mitologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgePèrgam
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
MareAndròmaca Modifica el valor a Wikidata
PareNeoptòlem Modifica el valor a Wikidata

Segons la mitologia grega, Pèrgam (en grec antic Πέργαμος, Pergamos), va ser un dels fills de Neoptòlem, rei de l'Epir, i la seva concubina Andròmaca.

Nascut al Regne de l'Epir, visqué com a príncep al costat dels seus germans Molós i Píel. Després de la mort del seu pare, el regne fou governat per l'espòs de la seva mare, Helen, qui cuidà els nois com a fills seus. Un cop morí Helen, el fill gran d'Andròmaca, Molós, heretà el tron i es coronà com a nou rei de l'Epir.

Aleshores fou quan Pèrgam inicià un viatge tot buscant un lloc per a ell. Va creuar el Mar Egeu i va arribar a Teutrània, a la regió de Mísia. Allà va enfrontar-se en batalla singular amb el dèspota Arius, a qui assassinà. Aleshores, Pèrgam va proclamar-se dominador de la regió i va canviar el nom de la capital en posar-hi el seu propi; Pèrgam. També hi feu construir un santuari dedicat a la seva mare Andròmaca.

Una altra tradició deia que Pèrgam havia arribat a aquelles contrades en ajuda de Grinos, atacat pels seus veïns. Aquest Grinos era un fill d'Eurípil, i per tant, un net de Tèlef. Per agrair-li l'ajuda, Girne hauria posat el nom de Pèrgam a una de les seves ciutats.

Pèrgam és també el nom de la ciutadella de Troia.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pèrgam
  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 430. ISBN 9788496061972.