PL/I

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguatge de programacióPL/I
Tipus llenguatge de programació i llenguatge de programació procedural
Data de creació 1964
Disseny IBM
Desenvolupador IBM
Influenciat per Fortran, COBOL i ALGOL
Pàgina web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

PL/1, acrònim de Programming Language 1 (Llenguatge de Programació 1), fou proposat per IBM cap al 1970 per respondre simultàniament a les necessitats de les aplicacions científiques i comercials, disponible en les innovadores plataformes d'utilitat general IBM S/360 i més endavant IBM 370.

Aquest llenguatge tenia moltes de les característiques que més endavant adoptaria el llenguatge C i algunes de C++. Per desgràcia, IBM registrà el nom del llenguatge com una forma de mantenir el control sobre el seu desenvolupament, fet que va dissuadir a altres empreses a donar aquest nom a les seves implementacions. No sent possible trobar un únic llenguatge per diverses plataformes, els usuaris potencials del llenguatge van preferir no adoptar-lo a pesar de les seves múltiples innovacions, que incorporava multiprocesament, recursivitat, estructures de control modernes, facilitats per la posada a punt, assignació dinàmica d'espai per estructures de dades, procediments genèrics, etc.

Tot i això, dins dels usuaris d'IBM, el llenguatge s'utilitzà amb força intensitat, i el projecte Multics utilitzà PL/1 com a llenguatge de desenvolupament pel seu sistema d'operació.

PL/1 fou probablement el primer llenguatge comercial amb el compilador escrit en el mateix llenguatge que compilava.

Exemple de programa[modifica]

Test: procedure options(main);

declare My_String char(20) varying initialize('Hello, world!');

put skip list(My_String);

end Test;


Estàndard[modifica]

  • ANSI X3.74-1987 (R1998) Title: Information Systems - Programming Language - PL/I General-Purpose Subset

Vegeu també[modifica]