Palometa roja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPalometa roja
Beryx decadactylus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN198578 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdreBeryciformes
FamíliaBerycidae
GènereBeryx
EspècieBeryx decadactylus Modifica el valor a Wikidata
Cuvier, 1829

La palometa vermella o peix de rei (Beryx decadactylus) és una espècie de peix teleosti de la família berícids, distribuïda de forma cosmopolita per tots els mars i oceans del planeta.[1]

Cos comprimit lateralment amb el dors de color vermell intens i resta del cos platejat amb fines línies horitzontals i amb uns enormes ulls, la longitud màxima normal és d'uns 35 cm amb un pes de 2'5 kg, encara que s'ha descrit una captura de 100 cm de longitud.[2][3]

Els alevins presenten fortes espines en el cap.[4] Les aletes de color vermell, l'aleta dorsal té 4 espines i 18 a 20 radis tous, mentre que l'aleta anal 4 espines i prop de 30 radis tous.

Esquelet de la palometa vermella.

És una espècie batidemersal, els adults viuen en el jaç marí d'aigües profundes, a una profunditat normalment entre 200 i 400 m preferentment en el talús continental, on sol trobar-se pegat a la sorra o al fang, mentre que els alevins són pelàgics. S'alimenten de crustacis, petits peixos i cefalòpodes.[5]

Referències[modifica]

  1. Maul, G.E., 1990. "Berycidae". p. 626. En J.C. Quero, J.C. Hureau, C. Karrer, A. Post y L. Saldanha (eds.) Check-list of the fishes of the eastern tropical Atlantic (CLOFETA). JNICT, Lisboa; SEI, París; y UNESCO, París. Vol. 2.
  2. Paxton, J.R., 1999. "Berycidae. Alfonsinos" p. 2218-2220. En K.E. Carpenter y V.H. Niem (eds.) FAO species identification guide for fishery purposes. The living marine resources of the WCP. Vol. 4. Bony fishes part 2 (Mugilidae to Carangidae). FAO, Roma.
  3. Claro, R., 1994. "Características generales de la ictiofauna". p. 55-70. En R. Claro (ed.) Ecología de los peces marinos de Cuba. Instituto de Oceanología Academia de Ciencias de Cuba y Centro de Investigaciones de Quintana Roo.
  4. Muus, B.J. y J.G. Nielsen, 1999. "Sea fish". Scandinavian Fishing Year Book, Hedehusene, Denmark. 340 p.
  5. Shimizu, T., 1984. "Berycidae". En W. Fischer y G. Bianchi (eds.) FAO species identification sheets for fishery purposes. Western Indian Ocean fishing area 51. Vol. 1.