Pancratium

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPancratium Modifica el valor a Wikidata

Pancratium illyricum
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
SubfamíliaAmaryllidoideae
GènerePancratium Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicPancratium maritimum Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Veure text
Espècies

Pancratium és un gènere de la família de les amaril·lidàcies, en el qual es troben nombroses espècies de plantes bulboses natives d'Europa, Àsia i Àfrica. Resulten característiques per les seves flors blanques, de distintiva corona; han estat conreades en la regió mediterrània des de l'antiguitat, i apareixen ja en fresques cretenses de l'època preclàssica.

Les espècies de Pancratium estan adaptades a diversos tipus de terreny; algunes són costaneres, com P. illyricum i P. maritimum, però la majoria creix en ambients més secs. Les flors solen ser efímeres, apareixent només durant uns pocs dies després d'una pluja. La majoria són de fulla perenne.

Si bé diverses espècies de Pancratium són consumides per animals, per a l'ésser huma resulten poderosament tòxiques; el bulb conté diversos alcaloides, entre ells la pancratistatina. Han estat emprades per això amb fins medicinals; P. tenuifolium s'utilitzava entre diverses ètnies de Botswana com psicotròpic, i P. maritimum s'empra com fungicida d'ús extern.

Pancratium està estretament emparentat amb els gèneres Narcissus i Galanthus, i forma amb ells un clade monofilètic. Moltes espècies anteriorment considerades part de Pancratium han estat traslladades als gèneres Hymenocallis, Proiphys i Vagaria.

Taxonomia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pancratium