Papamosques de l'illa de Flores

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPapamosques de l'illa de Flores
Cyornis oscillans Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN103761332 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaMuscicapidae
GènereCyornis
EspècieCyornis oscillans Modifica el valor a Wikidata
(Hartert, 1897)
Nomenclatura
ProtònimMicroeca oscillans Modifica el valor a Wikidata

El papamosques de l'illa de Flores[1] (Cyornis oscillans) és una espècie d'ocell de la família dels muscicàpids (Muscicapidae).[2] És endèmic de Flores, una de les illes Petites de la Sonda, a Indonèsia. El seu estat de conservació és de risc mínim.[3]

Taxonomia[modifica]

Segons el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (Desembre 2019), una subespècie de Cyornis oscillans endèmica de l'illa veïna de Sumba (C. o. stresemanni), constituiria una espècie apart (Cyornis stresemanni).[2][4] Aquest desmembrament, no fou reconegut pel Congrés Ornitològic Internacional fins al 2021.[5] Els tàxons resultants foren:

  • Cyornis oscillans (stricto sensu) - Papamosques de l'illa de Flores.
  • Cyornis stresemanni - papamosques de Sumba fosc.

Val a dir que en la literatura anglòfona el tàxon original era anomenat «Russet-backed jungle flycatcher» i a partir de 2021 passà a anomenar-se «Flores jungle flycatcher».[5]

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «papamosques de l'illa de Flores». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 3 gener 2021].
  2. 2,0 2,1 del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 698. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. BirdLife International. «Russet-backed Jungle-flycatcher. Cyornis oscillans» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 3 gener 2021].
  4. BirdLife International. «Sumba Jungle-flycatcher. Cyornis stresemanni» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 5 gener 2021].
  5. 5,0 5,1 «Species Updates – IOC World Bird List» (en anglès). [Consulta: 27 maig 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Papamosques de l'illa de Flores