Paper assecant

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Paper assecant en un rotllo

El paper assecant, de vegades anomenat simplement assecant, és un tipus de paper que s'utilitza per absorbir un excés de substàncies líquides (per exemple, tinta o petroli) de la superfície del paper d'escriptura o d'altres objectes. També se sol utilitzar com una eina de bellesa per absorbir l'excés d'oli de la pell.

Fabricació[modifica]

El paper assecant es fabrica amb diversos materials de diferent gruix, suavitat, etc., depenent de l'aplicació. Es fa sovint a partir de cotó i fabricat amb una màquina de paper especial.

Aplicacions[modifica]

Anàlisis químiques[modifica]

El paper assecant s'utilitza també per a la cromatografia, especialment en anàlisi química com a fase estacionària en la cromatografia de capa fina. El paper està fet de cotó supernet.

Drogues[modifica]

Certes drogues, sobretot l'LSD, es distribueixen en paper assecant. Una solució líquida de la droga s'aplica al paper assecant, que normalment està perforat en dosis individuals i artísticament decorat.

Escriptura[modifica]

El paper assecant és força necessari quan s'utilitza plomí i, fins i tot quan s'utilitza ploma estilogràfica, substituint el que es feia antigament empolvorant sorra assecant sobre la tinta humida. El primer esment del paper assecant en anglès va ser al segle xv, i existeixen diverses tradicions que es disputen l'invent.

Trama detectivesca[modifica]

Quan s'utilitza per assecar la tinta d'escrits, l'escriptura pot aparèixer en sentit invers sobre la superfície del paper assecant, un fenomen que ha estat utilitzat com a trama en un nombre no negligible d'històries de detectius.

Vegeu també[modifica]

Blotter Galeries d'Art[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paper assecant