Ploma estilogràfica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Ploma estilogràfica.

Una ploma estilogràfica, també dita estilogràfica, ploma font, estilògraf o simplement ploma o estilet, és una eina de dibuix i escriptura, que conté un dipòsit de tinta líquida composta principalment d'aigua. La tinta resta en aquest dipòsit gràcies a la pressió atmosfèrica fins que és utilitzada.

La tinta alimenta el plomí, la peça metàl·lica final, a través d'un canal per la combinació de la gravetat i la capil·laritat. Per a omplir el dipòsit hi ha diversos mètodes, com reemplaçar el dipòsit de l'altra, omplir-lo amb un comptagotes o succionar la tinta a partir d'un tinter.

Història[modifica]

El seu arcaic precedent és el càlam de l'antic Egipte. Les primeres ressenyes històriques de plomes estilogràfiques daten del segle X encara que és possible que els assaigs de crear-ne fossin anteriors. Les plomes més antigues que es conserven són del segle XVIII. El progrés en desenvolupar una ploma fiable va ser lent fins a mitjan segle XIX. Aquest lent desenvolupament va ser a causa d'una coneixença imperfecta del paper que tenia la pressió de l'aire a la ploma i de l'ús de tintes altament corrosives amb molts sediments.

Va ser en la dècada del 1850 quan va començar el 1856 en una acceleració de patents i producció d'estilogràfiques. Solament després de tres invencions claus esdevingué un instrument popular per a l'escriptura. Aquestes invencions van ser el plomí d'iridi cobert d'or, el cautxú dur i la tinta fluida.

El romanès Petrache Poenaru, estudiant a París va inventar la ploma font, que va ser patentada pel govern francès el maig de 1827. En la dècada del 1870, Duncan MacKinnon, un canadenc que vivia a Nova York, i Alonzo T. Cros de Providence van crear plomes estilogràfiques amb un plomí buit i un filferro com a vàlvula. Les plomes estilogràfiques eren molt usades per al disseny tècnic, fins que es va començar a produir en massa en la dècada del 1880.

Els productors dominants als Estats Units en aquest període eren Waterman, Bic, Plumingo, Wirt, a Nova York i Bloomsburg (Pennsylvania) respectivament. Waterman aviat va sobrepassar a Wirt, juntament amb moltes companyies que s'originaven per omplir el recentment creat mercat de la ploma estilogràfica, i es va mantenir com a líder de mercat fins als dècada del 1920.

En aquest moment les plomes es recarregaven descaragolant una part del dipòsit buit i afegint la tinta amb un comptagotes. Aquest era un sistema lent i embrutava molt. A més, les estilogràfiques tendien a vessar tinta dins dels caputxons i en la juntura per on s'obria el dipòsit per omplir-lo.

Quan els problemes dels materials havien estat superats i el flux de tinta mentre s'escrivia s'havia arreglat, els problemes van solucionar el mètode d'emplenar i els vessaments, deixant el sistema de farciment per comptagotes de dipòsit flexible que absorbia la tinta del tinter.

Un dels sistemes d'ompliment més reeixit va ser el de dipòsit flexible Crescent el 1897 per Conklin, seguit pel de ranura lateral de Waterman. Va ser el 1912 quan Walter A. Sheaffer introduir el sistema de palanca, paral·lelament juntament amb el sistema de botó de Parker.

Mentrestant, inventors giraven la seva atenció al problema de les fuites. Algunes de les primeres solucions van venir en forma d'una ploma de "seguretat" amb un plomí retractable que permetia que el dipòsit de tinta fos tapat com una ampolla. Un dels èxits en això va ser el de Brown de la Caw's Pen and Ink Co i de Morris W. Moore de Boston. el 1907 Waterman va començar a comercialitzar la ploma de seguretat arribant a ser ràpidament la ploma més distribuïda d'aquest tipus.

Per a les estilogràfiques sense plomí retractable l'ús de caputxons de rosca que segellava la ploma va solucionar amb eficàcia el problema dels vessaments. Aquestes plomes també eren comercialitzades com plomes de seguretat com la Parker Jack Knife Safety i la Swan Safety Screw-Cap .

Plomes estilogràfiques Parker dels anys 20.

A Europa, l'alemany Günther Wagner Ruperstinky introduir la ploma Pelikan el 1929, basada en patents adquirides de plomes estilogràfiques de tinta sòlida de la factoria de Slavoljub Eduard Penkala a Croàcia. Les següents dècades van portar més avenços tecnològics, com la substitució de la goma pel cel·luloide, el que permetia crear plomes amb un rang de color i disseny més ampli.

Durant la dècada del 1940 i 1950, les plomes encara conservava el seu domini: els primers bolígrafs eren cars, amb tendència als vessaments i una irregular fluïdesa de la tinta. En aquest període van aparèixer models clàssics com la Parker 51 , la Sheaffer Triumph i la Eversharp Skyline .

En la dècada del 1960, gràcies a les millores produïdes, els bolígrafs comencen a dominar el mercat de l'escriptura. No obstant això, plomes de cartutxos recarregables són encara comuns en països com Alemanya o França. Altres empreses, com Montblanc, es dirigeixen a un mercat més selecte, creant plomes com a objectes de luxe més que per a l'escriptura diària.

En l'actualitat, les tendències es centren en plomes estilogràfiques sol ús de vius colors, amb preus assequibles i amb el sistema de cartutxos de plàstic com a mètode de farciment.

Utilització de l'estilogràfica[modifica]

Ploma Sheaffer

Juntament amb la producció en massa del llapis i la introducció del paper, la ploma estilogràfica ha estat responsable d'una transformació important en l'escriptura i els treballs manuscrits durant el segle XIX. Va ser el precursor de l'oficina moderna, que arribaria a finals del segle XIX i principis del XX, amb la introducció de la màquina d'escriure i les primeres copiadores.

L'estilogràfica, i en menor mesura el llapis, va reemplaçar l'ús relativament complicat del portaploma , el tipus inicial de ploma sense dipòsit de tinta que necessitava ser mullada al tinter, que s'utilitzava per a l'escriptura.[1]

Les plomes estilogràfiques són considerades per molts escriptors com les millors eines per escriure o dibuixar amb tinta sobre paper. Però, són més cares generalment, més difícils de mantenir i més fràgils que els bolígrafs. A més, no es poden utilitzar amb tintes basades en olis o sòlides.

Se sol dir que les estilogràfiques requereixen menys pressió manual a escriure que els bolígrafs. Això permet sessions d'escriptura de més durada i més còmodes, a més de menor fatiga física. A més, les tintes disposen un assortiment de colors més gran que les que existeixen per als bolígrafs, proporcionant una àmplia elecció del color a utilitzar.

En el camp de la historieta, la ploma ha estat també un dels materials de treball més importants, caracteritzant-se per la seva línia precisa enfront de la " frescor i moviment que té el traç de pinzell " .[2] La juxtaposició regular de línies més o menys properes permet crear la il·lusió de to.[3]

El plomí[modifica]

plomí "Iridium Point Germany".

El plomí d'una ploma estilogràfica està fet generalment d'acer inoxidable o or. Els d'or estan banyats en un aliatge que sol ser d'un metall del grup del platí. Aquest material sovint s'anomena iridi , encara que rarament s'utilitza aquest metall en els aliatges. El plomí d'acer té una cobertura més resistent, ja que el punt del plumín es desgasta més ràpidament per l'abrasió del paper.

Al centre de plomí hi ha un foradí, anomenat respirador , que permet el bescanvi d'aire per tinta en el dipòsit. El plomí acaba en un punt on la tinta és transferida al paper. Les plomes amples de cal·ligrafia poden tenir diverses esquerdes per a ajudar a distribuir la tinta per tota la vora.

El plomí acostuma a ser acabat en un punt rodó de diverses mides (fi, mitjà, ample), encara que també hi ha altres formes, com oblic, oblic revers, itàlic, etc. Encara que l'ample de l'escriptura depèn de molts factors (tipus de paper, pressió, densitat de la tinta ...) pot ser referent una relació com aquesta:

EF - 0,6 mm - Extrafí

F - 0,8 mm - Fi

M - 1,0 mm - Mitjà

B - 1,2 mm - Gruixut


Les estilogràfiques de la primera meitat del segle XX solien tenir un plomí flexible, que satisfeia els estils cal·ligràfics de l'època. A partir de la dècada del 1940, les preferències canviar cap plomes més dures que permetien de suportar la pressió en escriure en papers de carbó per a realitzar duplicats.

Com assenyala Enrique Lipszyc, amb aquesta el dibuixant pot obtenir

« un traç fi i delicat, que permet bells efectes decoratius. Té el desavantatge de no permetre moviments ràpids de traç i cal conduir-lo molt suau i lentament.[4] »

Mecanismes d'ompliment[modifica]

Les primeres plomes estilogràfiques s'omplien amb comptagotes: la ploma era essencialment un dipòsit buit que seria omplert amb el comptagotes. El procés era relativament maldestre i brut, encara que l'absència de mecanismes complicats significava que la ploma podia contenir més tinta per una mida semblant.

Després dels emplenats per comptagotes va venir la primera generació d'emplenament per buit, que usaven un dipòsit de goma per guardar la tinta. Per diferents mecanismes, el dipòsit era comprimit i després s'alliberava per absorbir la tinta des d'un tinter.

El sistema Crescent de Conklin va ser un dels primers sistemes d'autoemplenament reeixits. Posteriorment van aparèixer els sistemes d'ompliment Snorkel i el touchdown de Sheaffer. Amb la introducció del cartutx de tinta per Waterman-Jif aquests sistemes van caure en desús. Actualment la majoria de les estilogràfiques uses cartutxos o el sistema d'ompliment de pistó, encara que les primeres es poden convertir en una de pistó amb un convertidor.

El sistema de pistó va ser creat per Pelikan el 1929, amb una idea simple: el pistó era accionat baixant i expulsant l'aire, i en pujar absorbiria la tinta.

Cartutxos[modifica]

La majoria de les marques de plomes estilogràfiques europees i algunes altres dels altres continents usen cartutxos dits internacionals (o cartutxos europeus, estàndards o universals), en mides curt o llarg, o ambdós. Aquests cartutxos intercanviables són de plàstic i tancats, que en inserir-los en la ploma trenca un petit segell per on sortirà la tinta.

El cartutx curt mesura 38 mm i té una capacitat de 0,75 mil·lilitres. El llarg mesura 72 mm amb una capacitat d'1,45 mil·lilitres. Aquests són dades aproximades, ja que encara que es diuen cartutxos estàndard, no ho són pas ben bé, encara que els fabricants solen complir les mateixes dimensions.

Algunes estilogràfiques curtes només admeten els cartutxos curts.

En les estilogràfiques llargues generalment és possible d'utilitzar un cartutx curt i tenir-ne un altre de reserva en el mateix cos de la ploma, col·locant-lo capgirat darrere del que s'està usant.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. A Espanya estava en ús encara la dècada de 1950
  2. Lipszyc, Enrique en el primer capítol de Tècnica de la historieta (Buenos Aires, 1967), pàg. 13-20.
  3. Lipszyc, Enrique en el primer capítol de Tècnica de la historieta ( Buenos Aires, 1967), p. 23.
  4. Lipszyc, Enrique en el primer capítol de Tècnica de la historieta (Buenos Aires, 1967), p. 12.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ploma estilogràfica Modifica l'enllaç a Wikidata