Paracaigudes de frenada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un B-52H Stratofortress de la 307a Ala de Bombarders desplegant el seu paracaigudes de frenat per aterrar
Paracaigudes de frenat desplegat en un BAE Hawk de la SAAF
Typhoon de la RAF utilitzant un paracaigudes de frenat per frenar millor després de l'aterratge
Tupolev Tu-104B d'Aeroflot a l'Aeroport d'Arlanda el 1968.

Un paracaigudes de frenat (o paracaigudes de desacceleració)[1] és un paracaigudes dissenyat per desplegar-se des d'un objecte que es mou ràpidament per retardar l'objecte, proporcionar control i estabilitat o com a pilot de paracaigudes per desplegar un paracaigudes més gran. Va ser inventat a Rússia per Gleb Kotelnikov el 1912.[2]

Disseny i característiques operatives[modifica]

Un paracaigudes de frenat és més allargat i té una àrea molt més petita que un paracaigudes convencional i, per tant, proporciona menys resistència a l'aire. Això significa que un paracaigudes de frenat no pot frenar un objecte com un paracaigudes convencional, però es pot desplegar a velocitats en què els paracaigudes convencionals es trencarien.[3]

El disseny més senzill del paracaigudes de frenat permet un desplegament més fàcil. Quan un paracaigudes convencional pugui quedar atrapat en si mateix mentre es desplega o fracassar en inflar-se correctament (per tant, no podria frenar l'objecte que cau tant com hauria), el paracaigudes de frenat s'inflarà de manera més senzilla i més fiable per generar la quantitat esperada de resistència a l'aire.

Referències[modifica]

  1. Jorge García de la Cuesta Terminología aeronáutica
  2. Khurana, K. C.. Aviation Management: Global Perspectives (en anglès). Global India Publications Pvt Ltd., 2009, p. 53. ISBN 978-93-80228-39-6 [Consulta: 16 juliol 2017]. 
  3. «Abbreviations and Acronyms». Relive Apollo 11. NASA. Arxivat de l'original el 2011-06-06. [Consulta: 16 juliol 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paracaigudes de frenada