Parc arqueològic de Campo Lameiro

Infotaula de geografia físicaParc arqueològic de Campo Lameiro
Imatge
TipusParc arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCampo Lameiro (Pontevedra) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 32′ 31″ N, 8° 31′ 49″ O / 42.541844°N,8.53023°O / 42.541844; -8.53023
Dades i xifres
Superfície21,8 ha Modifica el valor a Wikidata
Petròglif d'Outeiro do Cogoludo

El Parc arqueològic de Campo Lameiro és un conjunt d'art rupestre a l'aire lliure, situat al municipi de Campo Lameiro, província de Pontevedra (Galícia). Té una extensió de 21,8 hectàrees i conté prop de 100 roques amb gravats i petròglifs de gran valor arqueològic i històric. Forma part del conjunt d'art rupestre de Terres de Pontevedra.

A les muntanyes del municipi de Campo Lameiro se situa una de les concentracions més importants en qualitat i quantitat de gravats rupestres o petròglifs no sols de la península Ibèrica, sinó també d'Europa, i està declarat com Monument Historicoartístic des de l'any 1974.

El parc s'inaugurà oficialment el 6 de juliol de 2011, i fou el primer parc arqueològic de Galícia. Constitueix un extraordinari paisatge cultural del qual els petròglifs són la part més visible.[1]

Té un centre d'interpretació de 5.000 m2 amb sales de projecció, exposicions i una biblioteca. A més, en les seues instal·lacions es recrea un poblat de l'edat del bronze, un espai de caràcter vivencial i participatiu.

Àrea arqueològica[modifica]

El parc inclou una àrea arqueològica a l'aire lliure d'uns tres km de longitud, en què es poden observar els dissenys geomètrics i naturalistes propis de l'art rupestre gallec i observar algun dels petròglifs millor conservats del Grup Galaic d'Art Rupestre.

Els gravats estan repartits entre els jaciments de Paredes, Parada i San Isidro, Painceiros, As Fragas, A Lagoa-Fentáns i Caneda, i té un relativament fàcil accés. Les principals estacions són:

  • Laxe da Forneiriña, en què es pot veure la figura d'un gran animal, juntament amb diferents representacions de cérvols i cercles.
  • Laxe dos Carballos és un conjunt l'interés del qual se centra en la figura d'un gran cérvol. Té un gran nombre de llances clavades al llom com a senyal de càstig o mort i a més li han lligat una corda al coll. Al seu costat hi ha, entre altres gravats, combinacions circulars, alineacions de cassoletes o altres cérvols.
  • Outeiro dos Cogoludos té gravades un bon nombre de figures de solc molt visible, ample i profund. En la part dreta es veuen tres cavalls amb els genets a la gropa, disposats verticalment, mentre que a l'esquerra hi ha un gran plafó amb figures de cercles concèntrics. També apareixen un ídol i uns cérvols, entre altres dibuixos.
  • Outeiro das Ventaniñas presenta els gravats més senzills d'aquesta àrea, amb formacions circulars.
  • Fonte da Pena Furada enclou diverses pedres amb gravats de cérvols i cercles concèntrics. D'especial importància és el cérvol al qual se li ha representat la boca i els ulls en el mateix pla.
  • Outeiro da Pena Furada és l'únic conjunt d'aquest àmbit que té figures laberíntiques i a la vora hi ha altres gravats.
  • Laxe dos Cabalos consta de diverses pedres gravades amb figures i cérvols i combinacions circulars. Destaca la que dona origen a la zona, formada per dos cavalls que porten a la gropa sengles genets, fent l'efecte que estan fent una cursa.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. «Galícia inaugura el seu primer parc arqueològic de referència mundial». Arxivat de l'original el 2019-08-31. [Consulta: 31 agost 2019].

Enllaços externs[modifica]