Park Avenue

(S'ha redirigit des de: Park Avenue (Manhattan))
Infotaula de vial urbàPark Avenue
Park Avenue Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscarrer Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativaBronx (Nova York), Manhattan (Nova York) i Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dimensions
Llargària10,9 mi Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 46′ 43″ N, 73° 57′ 30″ O / 40.7786°N,73.9584°O / 40.7786; -73.9584
Park Avenue South a nivell del carrer 23

Park Avenue (abans Fourth Avenue, en català Quarta Avinguda) és una ampla avinguda de New York, que s'estén de nord al sud a Manhattan. És tallada per la Grand Central Station que delimita Park Avenue North de Park Avenue South. L'avinguda és en la seva major part paral·lela a la Madison Avenue, situada a l'oest i a la Lexington Avenue situada a l'est.

Descripció[modifica]

Park Avenue North és sobretot considerada com un barri, de preus immobiliaris elevats, sobretot a nivell de l'Upper East Side. És l'emplaçament d'un cert nombre de botigues de luxe qu s'hi han instal·lat al marge de Lexington Avenue.

Park Avenue North, fins a nivell del carrer 90, pot ser considerat com l'Avenue Foch de la ciutat de New York, degut a la seva verdor, del seu standing i de la seva posició al centre de Manhattan. Les dues vies de l'avinguda són separades per una renglera de bosquets. Compostos de verdor i de flors, mantinguts per la Fund for Park Avenue. La via fèrria de Grand Central, que és soterrada per Park Avenue, emergeix a Harlem al nord del carrer 100.

Park Avenue South, que enllaça Grand Central a Union Square és molt més actiu, seu de nombroses oficines i bancs com els famosos MetLife Building i Metropolitan Life Insurance Company. El prestigiós hotel Waldorf-Astoria també es troba en aquesta avinguda.

Història[modifica]

És al començament del segle XX que Park Avenue ha esdevingut la principal artèria residencial de les classes benestants de New York.[1]

Monuments[modifica]

Anècdotes[modifica]

  • Als Estats Units, "a Park Avenue girl" designa de manera una mica pejorativa una burgesa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Park Avenue
  1. Cynthia Ghorra-Gobin, La Ville américaine: espace et société, Paris, Nathan Université, 1998, ISBN 2-09-191016-3, p.35