Farnajom

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Parnajom)
Infotaula de personaFarnajom
Biografia
Naixementsegle II aC Modifica el valor a Wikidata
Mort90 aC Modifica el valor a Wikidata
Rei d'Ibèria
109 aC – 90 aC
← Saurmag I d'IbèriaArshak I d'Ibèria → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaFarnabàzida Modifica el valor a Wikidata
FillsMirian II d'Ibèria Modifica el valor a Wikidata
PareMirian I d'Ibèria Modifica el valor a Wikidata

Farnajom, Parnajom o Parnajob —ფარნაჯომი, ფარნაჯობი en georgià— fou un rei d'Ibèria que va governar vers 112-93 aC (segons les cròniques) o 109-90 aC (segons Cyril Toumanoff). Va succeir al seu pare Mirian I quan aquest va morir. De la seva vida no es diu gaire cosa. Va afegir una nova deïtat al panteó local, el deu Zaden, i va construir una gran fortalesa per allotjar el seu ídol. La seva política de portar elements religiosos de fora va provocar una revolta; les cròniques descriuen una gran batalla entre el rei i els seus nobles en què Farnajon va ser derrotat i mort vers el 90 aC. Llavors els rebels van portar al tron al seu cunyat, Artxak o Artàxies I, que era fill del rei d'Armènia, que havia donat suport a la revolta. El seu fill i hereu, Mirian, va poder fugir a la cort persa i va arribar més tard al tron (vers el 33 o 30 aC)

Bibliografia[modifica]

  • Toumanoff, Cyril. Chronology of the Early Kings of Iberia. Traditio 25 (1969), pp. 10–11.
  • Thomson, Robert W. (1996), Rewriting Caucasian History: The Medieval Armenian Adaptation of the Georgian Chronicles, p. 42. Oxford University Press, ISBN 0-19-826373-2.
  • Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, pp. 282–284. Peeters Bvba ISBN 90-429-1318-5.