Partit d'Estat Liberal

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióPartit d'Estat Liberal
Dades bàsiques
Tipus entitat partit polític liberal desaparegut
Ideologia conservadorisme
Organització i govern
Seu central 
Modifica dades a Wikidata

Partit d'Estat Liberal (neerlandès Liberal Staatspartij, LSP) fou un partit polític neerlandès fundat el 1921 de la fusió de la Unió Liberal amb la Lliga dels Liberals Lliures, la Lliga Econòmica, el Partit Neutral i el Partit de Classe Mitjana. Tots ells es van veure en la necessitat d'unir forces arran els desastrosos resultats de les eleccions legislatives neerlandeses de 1918, en les que es va implantar la representació proporcional y el sufragi universal. Eren conservadors liberalistes, defensaven la petita propietat i el lliure comerç, però progressivament demanà pensions per als ancians i assistència als més pobres, defensà educació pública, partidaris del desarmament bilateral i de l'autonomia a les Índies Orientals.

Fundat inicialment com a Vrijheidsbond (Lliga de la Llibertat), encara que després canvià el nom. A les eleccions de 1922 però només va obtenir 10 escons, i progressivament en va anar perdent fins a quedar-se en 4 a les eleccions de 1937, però participà en els governs de coalició d'Hendrickus Colijn. El fet de tenir un electorat força independent i heterogeni facilità el fet que el perdés davant nous partits més radicals com el NSB.

Quan els nazis ocuparen el país el prohibiren el 1941. A les eleccions legislatives neerlandeses de 1946 es presentà com a Partit de la Llibertat, i el 1948 es transformà en Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia.