Partits polítics de Mèxic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióPartits polítics de Mèxic
Dades bàsiques
Tipus entitat article de llista de Wikimedia
Modifica dades a Wikidata

El sistema de govern de Mèxic és pluripartidista, és a dir, permet la creació i el desenvolupament de més de dos partits polítics. Tots els partits polítics mexicans han de registrar-se davant l'Institut Federal Electoral, l'organisme encarregat de la regulació dels processos electorals del país. Per tal de convservar el seu registre, però, han d'obtenir com a mínim el 2% de les votacions en les eleccions federals.

Llista de partits polítics[modifica]

Partits Dominants[modifica]

Històricament, tres han estat els partits polítics dominants:

 • Partit Revolucionari Institucional (PRI) - Format el 1929 per unir les diverses faccions de la Revolució Mexicana, i per assegurar la transició pacífica i l'aplicació dels ideals social-demòcrates de la nova constitució de 1917. Va exercir un poder gairebé hegemònic la major part del segle xx. Es defineix com a partit de centreesquerra, encara que alguns presidents electes del partit van aplicar polítiques de centredreta durant llurs administracions. En l'actualitat són la tercera força política del parlament; van aconseguir el 26% dels vots de la Cambra dels Diputats. Tanmateix, encara governen més estats de la federació que no pas els altres partits.
 • Partit Acció Nacional (PAN) - Format el 1939 com una alternativa social i en resposta a la Guerra Cristera de la dècada de 1930. És un patit conservador que s'identifica amb la ideologia dels partits demòcrata-cristians. Va ser el primer partit d'oposició a guanyar les eleccions a governador d'un estat de la federació (1989) i el 2000 el seu candidat, Vicente Fox, va guanyar les eleccions presidencials, convertint-se en el primer president d'un partit d'oposició a governar Mèxic a nivell federal des de 1929. Cal esmentar que la democràcia cristiana a Llatinoamèrica és molt menys radical que a Europa, especialment a Mèxic; el govern del president Fox, per exemple, ha promogut els programes socials d'assistència als camperols, l'ús de la píndola de l'endemà, i va iniciar una campanya per combatre l'homofòbia en el camp laboral, activitats molt criticades per l'Església Catòlica mexicana. En l'actualitat els diputats del PAN conformen la majoria relativa d'ambdues cambres del Congrés de la Unió, i el seu candidat presidencial Felipe Calderón, és l'actual president de Mèxic.
 • Partit de la Revolució Democràtica (PRD) - Format el 1989 per Cuauhtémoc Cárdenas i unint als diversos partits d'esquerra que havien donat suport a la seva candidatura a la presidència durant les controvertibles eleccions presidencials de 1989. Ha governat el Districte Federal des de 1997. En l'actualitat són la primera minoria d'ambdues cambres del Congrés de la Unió.

Partits petits amb registre[modifica]

Els següents partits han participat en les eleccions anteriors, i van participar en les eleccions presidencials del 2006:

 • Partit del Treball (PT) - Format el 1990 com a partit d'ideologia d'extrema esquerra. No va aconseguir el 2% necessari per mantenir el seu registre durant les eleccions parlamentàries de 1991. Va tornar a participar en les eleccions presidencials de 1994, però, la seva candidata va declinar en favor del candidat del PRD. Posteriorment va conservar el seu registre per mitjà d'aliances amb el PRD; de fet, el candidat de l'aliança del PRD-PT va guanyar les eleccions a governador de l'estat de Zacatecas. En les últimes eleccions parlamentàries del 2003 va aconseguir el 2,4% dels vots populars (vot directe) de manera independent. Per a les eleccions presidencials del 2006 es va aliar amb el PRD.
 • Partit Verd Ecologista de Mèxic (PVEM) - Fundat el 1986 originalment amb el nom de Partit Verd Mexicà, no va aconseguir el percentatge de vots necessaris per conservar el seu registre. El 1991 es va registar amb el nom Partit Ecologista de Mèxic, però tampoc no aconseguiria el nombre de vots necessaris. Finalment el 1993 es va registrar amb el nom actual, aconseguint el percentatge necessari per conservar el seu registre. El 2000 es va aliar amb el PAN durant les eleccions presidencials, i el 2006 es va aliar amb el PRI.
 • Convergència - Fundat el 1999 i va participar en les eleccions presidencials del 2000 aliant-se amb el PRD, la qual cosa va permetre que conservés el seu registre. El 2003 va participar en les eleccions parlamentàries de manera independent i va obtenir el 2,3% dels vots nacionals. Per a les eleccions presidencials del 2006 es va aliar amb el PRD.

Nous partits[modifica]

El 2005 dos nous partits polítics van registrar-se per participar en les eleccions presidencials del 2006:

 • Partit Nova Aliança (PNA)
 • Partit Alternativa Social-Demòcrata i Camperola (PASDC)

Eleccions presidencials i parlamentàries del 2006[modifica]

El sistema polític mexicà accepta el registre de candiats de coalició per a les eleccions presidencials i parlamentàries. Per a les eleccions del 2006, s'han registrat els següents candidats:

 • Felipe Calderón - candidat del PAN
 • Roberto Madrazo - candidat de la coalició "Aliança per Mèxic" integrada pel PRI i el PVEM
 • Andrés Manuel López Obrador - candidat de la coalició "Pel bé de tots", integrada pel PRD, PT i Convergència
 • Patricia Mercado - candidata del PASDC
 • Roberto Campa del PNA

Vegeu també[modifica]