Vés al contingut

Peduncle cerebral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Peduncles cerebrals)
Infotaula anatomiaPeduncle cerebral
Secció del mesencèfal, indicant a la dreta diverses parts d'un dels dos peduncles.
Detalls
Llatípedunculus cerebri Modifica el valor a Wikidata
Part demesencèfal Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD065850 Modifica el valor a Wikidata
TAA14.1.06.004 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 62394 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.800
Termes anatòmics de neuroanatomia

Els peduncles cerebrals són les dues tiges que uneixen el cervell al tronc cerebral.[1] Són estructures a la part davantera del mesencèfal que sorgeixen de la protuberància ventral i contenen els grans tractes nerviosos ascendents (sensorials) que van des de la protuberància al cervell, i descendents (motors) des del cervell a la protuberància. Principalment, les tres zones comunes que donen lloc als peduncles cerebrals són el escorça cerebral, la medul·la espinal i el cerebel.[2] La regió inclou (aproximadament, de davant a darrere) el peu del peduncle, el tegment i l'àrea pretectal. Per aquesta definició, els peduncles cerebrals també es coneixen com a pedunculi base, mentre que el gran feix ventral de tractes de fibres eferents es coneix com a peu del peduncle.

Els peduncles cerebrals es troben a banda i banda del mesencèfal i són la part més davantera del mesencefàlic, i actuen com a connectors entre la resta del mesencèfal i els nuclis talàmics i, per tant, el cervell. En conjunt, els peduncles cerebrals ajuden a perfeccionar els moviments motors, aprendre noves habilitats motrius i convertir la informació propioceptiva en equilibri i manteniment de la postura.[3][4] El dany als peduncles cerebrals provoca habilitats motrius no refinades, desequilibri i manca de propiocepció.[cal citació]

Bibliografia

[modifica]
  • Saladin, Kenneth (2010), Anatomy & Physiology The Unity of Form and Function, New York, NY: McGraw-Hill Companies, Inc.
  • Gray, Henry (2004), Henry Gray's Anatomy of the Human Body 40th edition, United Kingdom, UK: Elsevier.

Referències

[modifica]
  1. Saladin, K. Human anatomy. 3rd. McGraw-Hill, 2012, p. 525. ISBN 9780071222075. 
  2. Saladin, Kenneth. Anatomy & Physiology The Unity of Form and Function. New York, NY: McGraw-Hill Companies, Inc., 2010. 
  3. Swenson, Rand. Review of Clinical and Functional Neuroscience. online. Chapter 8B - Cerebellar Systems: Swenson 2006. 
  4. HENDELMAN, WALTER J.. Atlas of Functional Neuroanatomy. CRC Press LLC [Consulta: 26 novembre 2015].