Pensées

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Pensées és el títol d'uns reculls pòstums de Blaise Pascal destinats a ser una apologia del cristianisme, amb to marcadament ascètic. Les notes van ser publicades en 1670 i els manca l'ordenació definitiva en format llibre, tot i això han influït notablement diversos pensadors i religiosos. Destaca el seu pessimisme existencial.

En aquesta obra Pascal defensa una societat jeràrquica governada per un rei il·lustrat que no tingui aspiracions d'esdevenir un tirà. Aquest rei ha de garantir sobretot la pau social, encara que sigui per la força. Ha d'intentar contenir els baixos instints del poble, ja que l'home té un component essencial de tristesa que el pot fer provocar avalots per intentar millorar la seva vida.

La vida humana està governada pel pecat, especialment l'orgull i la luxúria, que fan que la persona no es deixi guiar per la raó. Un altre risc és deixar-se guiar per les aparences, ja que els sentits i la imaginació són enganyosos. Ser conscient de la seva situació és un dels fets que distingeix l'home dels animals i font de la seva grandesa, malgrat el porti a la infelicitat. Aquesta grandesa l'ajudarà a apropar-se A Déu.