Peter Lodynski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPeter Lodynski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 octubre 1936 Modifica el valor a Wikidata
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 setembre 2021 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Dades personals
FormacióAcadèmia de Cinema de Viena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, actor de cinema, actor de teatre, guionista, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0517173 TMDB.org: 1498582
Discogs: 5142093 Modifica el valor a Wikidata

Peter Lodynski (Viena, 12 d'octubre de 1936 - 26 de setembre de 2021), de vegades escrit també Lodinsky, va ser un actor, artista de cabaret, director, escriptor i mag austríac.

Biografia[modifica]

Estudià inicialment medicina, abans de passar als estudis de teatre i història de l'art. Al mateix temps, va assistir a l'Acadèmia de Cinema de Viena i es va graduar a la Schauspielschule Krauss amb honor.

Els anys 1960 i 1961 va tenir les seves primeres aparicions al cabaret de Gerhard Bronner al Theater am Kärntnertor. El 1963 va fundar el seu propi cabaret, Der Würfel, al Himmelpfortgasse de Viena amb els seus amics de Graz, i va produir programes satírics concebuts innovadorament, amb intersecció de components màgics i sofisticats per a l'ull de l'espectador.

Com a resultat va debutar a la televisió i es va convertir en l'autor i director de més de 250 produccions televisives. Entre 1969 i 1984, va treballar gairebé exclusivament per a televisió. El 1970 va presentar el programa de televisió die 70er. El 1976 va dirigir la sèrie de televisió de 13 episodis Peter Voss, der Millionendieb. Als espectacles de màgia Lodynski’s Orpheum – Himmlische Geschichten i Die Magier sind unter uns així com en alguns altres projectes, va treballar juntament amb Chris Lohner.[1] Del 1996 al 2000 va aparèixer a la mostra de màgia Unter der grünen Lampe. El seu èxit probablement més gran i també molt guardonat internacionalment va ser la Lodynski's Flohmarkt Company escrita amb Felix Dvorak, una altra fita dedues parts Wien nach Noten després de les notes amb l'Orquestra Filharmònica de Viena.

El 1972, Lodynski va escenificar el monodrama k.u.k. Scharfrichter Josef Lang amb Felix Dvorak en el paper principal. El 1985 Lodynski va tornar als escenaris i va treballar com a artista de cabaret i actor en obres de Franz Kafka, Johann Nestroy o Georges Feydeau. El full-rounder també treballa com a escriptor i va escriure obres com Un-tierisch-heiter (1989), Wien von hinten (1990) i la comèdia Mein Name ist Hase (1993).

Ja a mitjan anys setanta, Peter Lodynski va abordar temes mediambientals en les seves produccions satíriques, convertint-lo en un dels pioners en la popularització d'aquesta temàtica.

Va estar casat un temps amb l'actriu Mirjam Dreifuss. El seu fillastre és l'artista i actor de cabaret Christoph Fälbl.[2] Peter Lodynski va mantenir una relació amb l'escriptora austríaca Brigitte Schwaiger a principis dels anys 70. A les seves memòries, l'acusa de publicar guions seus amb el seu nom. A més, es diu que la va obligar a avortar.[3]

Més recentment, va aparèixer a la sèrie de comèdia austríaca Tohuwabohu, així com a diverses produccions del Gloria-Theater de Viena i en col·laboració amb el Neuen Wiener Lyriker Gerhard Blaboll.

Filmografia[modifica]

Premis[modifica]

per a la seva producció de televisió Lodynski’s Flohmarkt Company

  • Rose d'Or de Montreux: Premi de la premsa i Premi especial de la ciutat de Montreux (1971)
  • Hollywood Award of World TV
  • Chaplin-Preis (1971)
  • 2002: Medalla de plata per serveis a la província de Viena
  • 2008: Medalla d'honor de la capital federal Viena en plata[4]

Referències[modifica]

  1. Bildunterschrift: Zwei Magier in Aktion: Peter Lodynski mit Partnerin Chris Lohner. (Arbeiter-Zeitung. Wien 2. August 1980, S. 10
  2. Christoph Fälbl - Geröstete Knödel mit Ei und Salat, noe.orf.at, Daheim in Niederösterreich, Kulinarium
  3. Brigitte Schwaiger: Wenn Gott tot ist. Memoiren. Czernin, Wien 2012, ISBN 978-3-7076-0424-5, S. 37f.
  4. Hohe Auszeichnungen für Samy Molcho und Peter Lodynski, 2008

Enllaços externs[modifica]