Pianèpsia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPianèpsia
Tipusfestivitat religiosa Modifica el valor a Wikidata
Part deReligió a l'antiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Culturaantiga Grècia Modifica el valor a Wikidata

Pianèpsia o Pianòpsia (en grec antic πυανέψια, πυανόψια) era un festival celebrat cada any a Atenes el dia 7 del mes de Pyanepsion.

Estava dedicat a Apol·lo. La tradició deia que havia estat instituït per Teseu al seu retorn de Creta. A l'època de Soló sembla que era una festa que se celebrava al final de la verema dedicada a Apol·lo i a Atena, i quan es va introduir el culte a Teseu es va associar amb el festival de l'Oscofòria.

El seu nom derivava del nom del mes, i els dos derivaven de πύαμος ("pyamos"), una altra forma de κύαμος ("kyamos"), faves, que es cuinaven en aquesta temporada o es portaven en forma de pols fins al festival. Es feia una processó on es portava la εἰρεσιώνη ("eiresión"), una branca d'oliver guarnida amb llana i carregada amb els productes (fruits) del temps, ja que era en realitat una festa de la collita. La portava un noi que tenia els pares vius i els que els seguien cantaven uns versos que Plutarc va conservar. La processó anava fins al temple d'Apol·lo i la branca d'oliver era plantada a l'entrada i segons algunes informacions cadascun plantava una branca d'oliver davant de casa seva, que s'hi mantenia fins a la següent Pianèpsia quan se substituïa per una de nova.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Pyanepsia». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 26-XI-2020].