Planes del Sero

Infotaula de geografia físicaPlanes del Sero
Localització
Entitat territorial administratival'Albagés (Garrigues) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 26′ 47″ N, 0° 47′ 08″ E / 41.44627°N,0.785545°E / 41.44627; 0.785545
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata

Les Planes del Sero I és un jaciment arqueològic prehistòric que pertany al municipi de l'Albagés, a la comarca de Les Garrigues. L'any 2003 el Pla Especial va aprovar una sèrie de prospeccions arqueològiques per determinar l'afectació de la construcció del sistema de regadiu del canal Segarra-Garrigues, presentat pel Departament d'Argricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, l'objectiu era determinar l'afectació del projecte sobre el patrimoni arqueològic i paleontològic. La prospecció les van dur a terme els membres del Grup d'Investigació Prehistòrica (G.I.P.) de la Universitat de Lleida i es van documentar diversos jaciments arqueològics inèdits dins al moment, entre els quals es troba Les Planes del Sero.

Situació geogràfica i geològica[modifica]

El jaciment es troba al municipi de l'Albagés, a la comarca de Les Garrigues. Les coordenades UTM són X: 315017.41, Y: 4590665.96 i està situat a una altitud de 372 m sobre el nivell del mar.[1] Està situat en un lloc d'explotació agropecuària, entre terrasses de camps de cultiu d'ametllers i oliveres.

Descobriment i historiografia del jaciment[modifica]

El jaciment es va localitzar l'any 2003 en una intervenció preventiva i de prospecció que es va fer als terrenys pròxims al Canal Segarra-Garrigues que es veien afectat per la construcció de l'embassament de l'Albegés. Els promotors van ser Reg de Catalunya SA. i la directora de la intervenció va ser l'arqueòloga Anna Colet Mercé. Les activitats al terreny es van dur a terme del 2 de juny al 15 de juliol del 2003. La totalitat del jaciment es veurà afectat per la construcció de l'embassament.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un jaciment del paleolític a l'aire lliure.

Les troballes[modifica]

La totalitat del material es va localitzar al vessant aterrassat de l'entorn. Concretament, es van trobar 4 ascles de sílex, un fragment de sílex informe i un nucli laminar de sílex, tots ells amb abundant pàtina i concrecions. També, de manera superficial, es van trobar fragments de ceràmica d'època moderna i contemporània.

Referències[modifica]