Plantilla:Article d'història de l'art del mes 06

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Filippo Tommaso Marinetti (Alexandria, Egipte, 22 de desembre 1876 - Bellagio, Como, 2 de desembre 1944); poeta, novel·lista, dramaturg i editor italià del segle xx; conegut, sobretot, per ser el fundador del Futurisme, moviment d’avantguarda històric de principis del segle XX.

Marinetti (en d’altres documents apareix com a "Filippo Achille Emilio") passa els primers anys de la seva vida a Alexandria, Egipte, a on el seu pare (Enrico M.) i la seva mare (Amalia Grolli) convivien en more uxorio. El seu amor per la literatura nasqué quan encara era un nen, al col·legi. Als 17 anys fundà la seva primera revista estudiantil, Papyrus; els jesuïtes l’amenaçaren d’expulsió per haver introduït a l’escola la lectura escandalosa d’Émile Zola. Fou enviat lluny de la família a diplomar-se a París a on obtingué una beca al 1893. Allà s’inscriví a la facultat de dret de Pavia, juntament amb el seu germà gran Leone.

La mort d’aquest darrer, amb només vint anys, fou el primer trauma en la vida Marinetti que, després de graduar-se (1899), decidí abandonar la jurisprudència i seguir la seva vocació literària. Des d’aquest moment mai deixà d’experimentar en qualsevol camp de la literatura (poesia, narrativa, teatre, paraules en llibertat), signant sempre com a "Filippo Tommaso Marinetti". L’any 1902 pateix una altra pèrdua important: mor la seva mare Amalia Grolli, que sempre l’havia encoratjat a practicar la poesia.