Vés al contingut

Plaques de matrícula de Bulgària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Model actual de matrícula.

Les plaques de matrícula dels vehicles de Bulgària segueixen un sistema format per dues lletres inicials que indiquen la província (o oblast) i una sèrie alfanumèrica de quatre xifres i dues lletres (per exemple, AB 1234AB). Els caràcters són de color negre sobre fons blanc, i el format és el comú a la resta de plaques de la Unió Europea, pel que també porta la secció blava a l'extrem esquerre amb les estrelles en cercle de la UE i el codi del país, BG.[1]

Les lletres utilitzades, tant per indicar la província com a la sèrie, només són les coincidents entre l'alfabet llatí i l'alfabet ciríl·lic.

Codificació

[modifica]
Mapa de localització dels codis actuals.

La següent taula mostra la codificació de les 28 províncies búlgares.[2] Els codis segueixen l'ordre de l'alfabet ciríl·lic.

Codis actuals Codis entre 1985-1992 Codis fins 1985 Nom de la província En búlgar
A, AA Б Бс, Б Burgàs Бургас
B В Вн, B Varna Варна
BH ВД Вд Vidin Видин
BP ВР Вр Vratsa Враца
BT ВТ ВТ Veliko Tarnovo Велико Търново
E БЛ Бл Blagòevgrad Благоевград
EB Г Гб, Г Gàbrovo Габрово
EH ПЛ Пл Pleven Плевен
K КЖ Кж, К Kardzhali Кърджали
KH КН Кн Kiustendil Кюстендил
M М Мх, М Montana Монтана
H Ш Шн, Ш Xumen Шумен
OB Л Лч, Л Lovetx Ловеч
P Р Рс, P Ruse Русе
PA ПЗ Пз Pàzardjik Пазарджик
PB П Пд, П Plòvdiv Пловдив
PK ПК Пк Pernik Перник
PP РЗ Рз Razgrad Разград
C, CA, CB С i А Сф, С, А Sofia -capital София-град
CC СС Silistra Силистра
CH СЛ Сл Sliven Сливен
CM СМ См Smolian Смолян
CO СО СФ, Со Sofia -província София
CT СЗ СT, СЗ Stara Zagora Стара Загора
T Т Тщ, Т Targovixte Търговище
TX ТХ Тх Dòbritx Добрич
У Я Яб, Я Iambol Ямбол
X Х Хс, Х Khàskovo Хасково

Els vehicles de les Forces Armades porten el codi BA (per Българска армия). I els de la Defensa civil porten el codi CP (per, Гражданска защита)

Tipus

[modifica]
Matrícula diplomàtica.

Els vehicles diplomàtics porten unes plaques de fons vermell i caràcters en blanc. La numeració es compon de les lletres C (vehicles amb estatus diplomàtic), CC (vehicles amb estatus consular) o CT (vehicles pertanyents a altres membres del personal de les representacions diplomàtiques) seguides de quatre xifres, on les dues primeres identifiquen l'estat. Porta dos dígits més petits a la cantonada inferior dreta que indiquen l'any de caducitat de la placa.

Història

[modifica]
Format anterior a 1969.
1969-1986. Vehicle de l'estat.
1969-1986. Vehicle particular.
1986-1992. Vehicle particular.
Matrícula anterior al 2007.

Fins a 1969

[modifica]

Format d'una o dues lletres i quatre xifres amb els caràcters blancs sobre un fons negre (per exemple, A(B) 12-34).

1969–1986

[modifica]

Els vehicles de l'estat portaven un format de matrícula semblant a l'anterior, dues lletres i quatre xifres, de color negre sobre fons blanc. Mentre els vehicles particulars utilitzaven el mateix format però amb els colors invertits, caràcters blancs sobre fons negre.

1986–1992

[modifica]

El nou format consta d'una o dues lletres que indiquen la província més quatre xifres i una o dues lletres de sèrie, adoptant la norma internacional ISO 7591 per a les matrícules.[3] Els colors dels caràcters i fons canvien segons l'ús dels vehicles (els vehicles privats tenen el fons groc, els de l'estat tenen el fons blanc).

2000-2007

[modifica]

A partir del 2000 (i fins al 2007, any d'adhesió a la UE),[4] va adoptar el model europeu de matrícula però a la franja blava s'hi mostrava la bandera nacional en lloc de la bandera de la UE.

Referències

[modifica]
  1. «относно признаването във вътрешния трафик на Общността на отличителния знак на държавата-членка, в която са регистрирани моторни превозни средства и техните ремаркета», 03-11-1998. [Consulta: 20 novembre 2014]. (búlgar)
  2. «Номерата на колите – милиционерска главоблъсканица, свобода и бизнес», 14-06-2011. [Consulta: 12 novembre 2014]. (búlgar)
  3. «Road vehicles — Retro-reflective registration plates for motor vehicles and trailers — Specification». [Consulta: 20 novembre 2014].(anglès)
  4. «From 6 to 28 members». [Consulta: 14 novembre 2014].(anglès)

Enllaços externs

[modifica]