Platja des Pianc

Infotaula de geografia físicaPlatja des Pianc
Imatge
TipusPlatja Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCadaqués (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 17′ 16″ N, 3° 16′ 54″ E / 42.28768°N,3.28161°E / 42.28768; 3.28161
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata

La platja des Pianc és una platja urbana del municipi de Cadaqués (Alt Empordà) situada a la badia de Cadaqués, al centre del poble, al sud de la platja des Poal, de característiques molt similars. Està delimitada pel carrer que recorre la costa de la península d'Oliguera. Està orientada al sud-oest, amb molt bones vistes de la població. Té una longitud de 40 m i una amplada mitjana de 10 m, formada per pedres i sorra gruixuda de color fosc, amb un pendent d'entrada a l'aigua suau, i està protegida de l'onatge.[1] Sol estar ocupada per barques de pescadors varades.[2]

L'origen del nom és incert, però podria referir-se a un antic propietari del terme,[3] o al nom d'algun pescador popular.[4]

Norai d'en Tits

A l'extrem sud de la platja hi ha el Norai d'en Tits[5] i el Norai des Pianc,[6] anomenats 'pilons' en la parla popular local, antics amarradors del segle XIX, que estan inclosos en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

A la riba des Pianc, l'avinguda Víctor Rahola, hi ha la Torre Marc Massó[7] i la Casa a la riba des Pianc, 13,[8] incloses en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

Referències[modifica]

  1. «Es Pianc». Catalunya.com.
  2. «Platja d'Es Pianc». Visita Costa Brava.
  3. Sala, Ernesta «Toponímia del terme marítim de Cadaqués». Revista de Girona, pàg. 69.
  4. Crestas, Pako. Les platges de la Costa Brava. De Cadaqués al Port de la Selva. Valls: Cossetània, maig 2016, p. 32-33. ISBN 978-84-9034-407-1. 
  5. «Norai d'en Tits». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
  6. «Norai des Pianc». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
  7. «Torre Marc Massó». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
  8. «Casa a la riba des Pianc, 13». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Platja des Pianc