Podranea ricasoliana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPodranea ricasoliana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaBignoniaceae
TribuTecomeae
GènerePodranea
EspèciePodranea ricasoliana Modifica el valor a Wikidata
Sprague
Nomenclatura
BasiònimTecoma ricasoliana Modifica el valor a Wikidata
Podranea ricasoliana

Podranea ricasoliana és una espècie de planta enfiladissa amb flors de color rosa púrpura, originària de l'Àfrica del Sud. Aquesta planta es caracteritza per tenir fulles verdes i llargues, i per produir flors molt grans que poden arribar a mesurar fins a 15 cm de diàmetre. La Podranea ricasoliana rep els noms vulgars de bignònia rosa o bignònia de flor rosa.[1][2]

Descripció[modifica]

És una planta enfiladissa de tiges llenyosos, sense circells. És vigorosa i de ràpid creixement. Posseeix fulles pinnades, amb 5-9(-11) folíols lanceolat-ovats a amplament oblongo-el·líptics, de 2-7 x 1-3 cm o quelcom més grans en els brots nous; són de color verd fosc, amb el marge quelcom dentat, base cuneada, sovint quelcom asimètrica, i l'àpex de curta a llargament acuminat. Peciòlul de 0,8-1 cm de llargada. Destaquen les seves inflorescències en panícules terminals multiflores. Les flors tenen un càlid acampanat, inflat, d' 1,2-1,8 cm de longitud, amb dents triangulars curtes; corol·la de 6-8 cm de llarg i altres tants de diàmetre, exteriorment de color rosa amb venes vermelloses a la gola i interiorment de color groc cremós pàl·lid. Les seues flors solen aparèixer a l'estiu i a començaments de la tardor. El seu fruit és una càpsula linear amb llavors alades i rara vegada es produeix en cultiu.[3]

Distribució i origen[modifica]

Planta originària de Sud-àfrica i distribuïda per tot el món, principalment les regions temperades.

Potencial invasor[modifica]

El potencial invasor de la planta depèn del lloc. En zones més càlides com les mediterrànies aquest pot ser quelcom elevat però actualment no presenta un perill per a les plantes autòctones.

Ús paisatgístic[modifica]

El caràcter enfilador de la planta fa que sol ser utilitzada per entapissar murs i crear pèrgoles. Necessitarà d' algun tipus d' estructura a mode de suport on se la pugui anar subjectant a mesura que va creixent. Pot arribar a cobrir un mur ampli en poc temps.

Necessita ser ubicada en situacions ben assolellades, però és especialment sensible a la pluja quan està florida, és perfecta per a zones temperades, fins i tot quelcom seques.

Propagació[modifica]

Es multiplica per llavors sembrades a la primavera i per esqueixos a la primavera i a l'estiu.

Plagues i malalties més freqüents[modifica]

No sol tenir problemes amb plagues d'insectes, ocasionalment poden aparèixer polzes a les flors i/o tigres tendres, són fàcils d'erradicar si tractem les plantes afectades a l'inici de les seves aparició, amb algun producte dels que es poden trobar al mercat. Pot presentar problemes amb fongs i podridura d'arrels en situacions de mal drenatge i excessiu reg.

Referències[modifica]

  1. The biodiversity of African plants : proceedings XIVth AETFAT Congress 22-27 August 1994, Wageningen, the Netherlands. Dordrecht: Springer Netherlands, 1996. ISBN 978-94-009-0285-5. 
  2. Kate., Bryant,. The complete encyclopedia of garden plants. Thunder Bay Press, 2004. ISBN 1-59223-194-2. 
  3. (U.S.), National Plant Data Center. National PLANTS database. [National Plant Data Center], [1996-].