Poema visual Bàrcino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaPoema visual Bàrcino
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
CreadorJoan Brossa i Cuervo
Creació1994
Mètode de fabricacióescultura Modifica el valor a Wikidata
Gènereart públic Modifica el valor a Wikidata
Art públic de Barcelona
Identificador1154-1
Col·leccióPlaça Nova, Barcelona

Bàrcino és un poema urbà creat per Joan Brossa l'any 1994. Es troba localitzat a la Plaça Nova de Barcelona, davant les antigues muralles romanes i medievals de la ciutat. L'obra va ser un encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona al poeta barceloní, per crear un espai que delimités la plaça de les muralles.[1]  

Descripció[modifica]

L'obra està composta per les set lletres que formen la paraula Bàrcino, nom que rebia l'antiga ciutat romana de Barcelona. Sis de les lletres estan fetes en bronze, mentre que la lletra N és l'única realitzada en alumini.[2] El conjunt poètic està organitzat en forma diagonal resseguint el traçat de l'antiga via d'entrada a la ciutat romana.

Anàlisi formal[modifica]

El poema urbà està organitzat per set lletres, cadascuna de les quals té personalitat pròpia i constitueix un poema en si mateix. La lletra B, és una constant en la cosmovisió de Joan Brossa; la lletra A, en forma de piràmide i amb l'èmfasi posat en l'accent obert; la R, amb una clara referència a la tipografia mecanoscrita; la lletra C, en forma de lluna; la I, emmarcada i en forma de baix relleu; la N indica el nord, i a la vegada recorda un veler; finalment, la lletra O fa una clara al·lusió al sol del Mediterrani.

Referències[modifica]

  1. Bordons, Glòria. Itineraris Brossians (en català, castellà i anglès). Ajuntament de Barcelona/Fundació Joan Brossa, 2006, p. 26-27. 
  2. Guerrero, Manuel. Joan Brossa o la revolta poètica. Fundació Joan Brossa, Departament de Cultura de la Generalitat i Fundació Joan Miró, 2001, p. 468. 

Galeria d'imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Poema visual Bàrcino