Vés al contingut

Polistes dominula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPolistes dominula Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Mascle
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaVespidae
TribuPolistini
GènerePolistes
EspèciePolistes dominula Modifica el valor a Wikidata
(Christ, 1791)

Polistes dominula és una espècie d'himenòpter apòcrit de la família dels vèspids (Vespidae), subfamília dels polistins (Polistinae), molt semblant a Polistes gallicus amb la què comparteix àrea de distribució a Europa.[1] És una vespa d'agressivitat mitjana o baixa, considerada com a plaga a diversos països, i amb impacte negatiu cap a les activitats agropecuàries, particularment la fruticultura. És nativa d'Europa i del nord d'Àfrica però ha estat introduïda accidentalment als Estats Units i a les serralades de l'Argentina i Xile, on està ben establerta.

Característiques[modifica]

P. dominula posseeix un cos color negre amb taques grogues. Pot assolir fins a 2 cm de llarg. Presenta l'abdomen allargat i amb cintura molt estreta. Pot ser confosa amb Polistes gallicus, de la qual es diferencia per les galtes i el clipi grocs, sense taques negres. Vespula germanica, que és una altra vespa similar, és molt més agressiva, té potes més curtes, poca cintura i l'abdomen més engruixat; Polistes dominula, en canvi, té potes llargues que porta penjant en volar i antenes color taronja.

Història natural[modifica]

Habitualment construeix els seus nius en ràfecs i abrics protegits de la intempèrie en els sostres d'edificacions i construccions humanes, encara que també poden aparèixer en arbres. S'alimenta principalment de fruites madures. Normalment ataca només quan percep agressions cap al seu niu.

Picada[modifica]

En la part final del seu abdomen posseeix l'agulló amb el qual sol atacar inoculant un verí dolorós, el qual en els éssers humans pot produir picades doloroses, edemes, i fins a casos fatals a causa de xoc anafilàctic. Al no perdre el seu agulló quan pica, una mateixa vespa pot atacar diverses vegades a la seva víctima.

Referències[modifica]

  1. «Sobre Polistes gallicus y Polistes dominula (Hymenoptera, Vespidae)» (en castellà), 17-08-2018. [Consulta: 6 febrer 2024].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Polistes dominula