Buró Polític del Partit Comunista de la Xina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBuró Polític del Partit Comunista de la Xina
中国共产党中央政治局
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització política
institució de nivell estatal Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1949
Activitat
Membres25
Governança corporativa
Seu
PresidènciaXi Jinping Modifica el valor a Wikidata
EstatusPoder executiu del PCX entre elComitè Permanent i el Comitè Central
Secretari GeneralXi Jinping
Escollit perComitè Central del Partit Comunista Xinès
Entitat matriuComitè Central del Partit Comunista Xinès Modifica el valor a Wikidata
Filial
Format per
Part deRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
Buró Polític del Partit Comunista de la Xina
Xinès tradicional:中國共產黨中央政治局
Xinès simplificat:中国共产党中央政治局
Mandarí
Pinyin:Zhōngguó Gòngchǎndǎng Zhōngyāng Zhèngzhìjú
Significat literal:China Communist Party Central Political Bureau
Politburo
Xinès:政治局
Mandarí
Pinyin:Zhèngzhìjú
Literal meaning:Political Bureau

El Buró Polític del Partit Comunista de la Xina, o Politburó del Partit Comunista de la Xina, conegut fins al 1927 com a Oficina Central (中央 局), és un grup de 25 persones que supervisen el Partit Comunista de la Xina. A diferència dels politburós d'altres partits comunistes, el poder d'aquest està centralitzat en el Comitè Permanent del Politburó, un grup d'entre 5 i 9 membres del Politburó.

El Politburó és nominalment elegit pel Comitè Central. Tanmateix, a la pràctica, els analistes creuen que nous membres del Politburó i el seu Comitè Permanent són triats a través d'una sèrie de deliberacions dels membres del Buró Polític a ésser rellevats i dels membres del Comitè Permanent del Politburó (PSC) jubilats. Els actuals i antics membres del Politburó realitzen una sèrie d'enquestes informals per determinar el nivell de suport del grup per a la pertinença de cada nou candidat al Politburó. El procés de selecció comença amb una reunió a porta tancada del Comitè Permanent a Beidaihe l'estiu abans que es reuneixi el Congrés del Partit.[2][3]

El poder del Politburó resideix, en gran manera, en el fet que els seus membres ocupen simultàniament altres posicions dins d'altres departaments de la República Popular de la Xina. A més, alguns membres del Politburó tenen poderosos càrrecs regionals. La manera en què el Politburó funciona internament no és clara, però sembla que el ple es reuneix un cop al mes i el Comitè Permanent setmanalment. Es creu que això és molt més freqüent que l'antic Politburó soviètic. L'ordre del dia de les reunions sembla controlat pel secretari general i les decisions es prenen per consens més que no per majoria de vots.[4]

El Politburó va ser eclipsat per la Secretariat del Comitè Central del Partit Comunista de la Xina a principis dels vuitanta sota Hu Yaobang,[5] però ha tornat a emergir com una força dominant després de l'expulsió de Hu en 1987.

Referències[modifica]

  1. «中央政治局如何开会». qikan.com, 15-06-2013 [Consulta: 18 octubre 2017]. Arxivat 19 October 2017[Date mismatch] a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2019-06-07. [Consulta: 9 novembre 2017].
  2. Li, Cheng. Chinese Politics in the Xi Jinping Era: Reassessing Collective Leadership (en anglès). Brookings Institution Press, 2016-10-18. ISBN 9780815726937. 
  3. «Exclusive: China's backroom powerbrokers block reform candidates - sources». Reuters, Wed Nov 21 02:23:29 UTC 2012.
  4. «Hu Jintao and the Party Politburo». http://media.hoover.org/sites/default/files/documents/clm9_lm.pdf.
  5. Li, Cheng et al. China's Changing Political Landscape. Washington: Brookings Institution Press, 2008. ISBN 978-0-8157-5209-7.