Porfiri de Gaza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPorfiri de Gaza

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 347 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Tessalònica (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 febrer 420 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Gaza Modifica el valor a Wikidata
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat26 de febrer Modifica el valor a Wikidata

Porfiri de Gaza (Tessalònica, c. 347 (Gregorià) - Gaza, 26 de febrer de 420 (Gregorià)) va ser bisbe de Gaza des del 395 fins al 420, conegut per cristianitzar la recalcitrant ciutat pagana de Gaza i enderrocar els seus temples.[1]

Porfiri de Gaza només es coneix per una viva biografia de Marc de Gaza i per una referència feta per Joan II de Jerusalem. La Vita Porphyrii sembla ser un relat contemporani de Porfiri que narra amb cert detall el final del paganisme a Gaza a principis del segle V. Tanmateix, el text ha estat vist per alguns al segle XX com una hagiografia més que com una història, i alguns elements del mateix són exemples dels esdeveniments ficticis estereotipats característics d'aquesta forma literària.[2] D'altra banda, l'autor certament estava íntimament familiaritzat amb Gaza a l'antiguitat tardana,[3] i les seves declaracions són d'interès per reflectir les actituds del segle V. El bibliotecari alemany Lucas Holstenius va escriure una biografia sobre el tema i va intentar localitzar els seus manuscrits.[4]

Es diu que el seu cos està enterrat a l'església de Sant Porfiri, a la ciutat de Gaza, a Palestina. Un carrer de Żejtun, a Malta, porta el nom del sant.

Referències[modifica]

  1. «Saint Porphyrius, Bishop of Gaza». www.oca.org. [Consulta: 29 novembre 2022].
  2. Apparent use of Theodoret and other later sources convinced P. Peeters that it was actually written after 534. (P. Peeters, "La vie géorgienne de Saint Porphyre de Gaza" Analecta Bollandiana 59 1941, pp 65–216.
  3. Helen Saradi-Mendelovici, "Christian Attitudes toward Pagan Monuments in Late Antiquity and Their Legacy in Later Byzantine Centuries" Dumbarton Oaks Papers 44 (1990, pp. 47–61) pp 53f instances as history the destruction of the temples in Gaza in Vita Porphyrii.
  4. Rietbergen, Peter. “Lucas Holste (1596–1661), SCHOLAR AND LIBRARIAN, OR: THE POWER OF BOOKS AND LIBRARIES.” Power and Religion in Baroque Rome: Barberini Cultural Policies, Brill, 2006, p. 264. Retrieved 27 Feb. 2023.

Bibliografia[modifica]

  • Thomas F. Head, Medieval Hagiography: an anthology, (Routledge) 2001.
  • Ramsay MacMullen, Christianizing the Roman Empire, (Yale University Press) 1984.