Porta de la Jueria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Recinto murado y castillo (Provincia de Segovia).
Porta de la Jueria. Recinte murallat i castell.

La porta de la jueria és una de les antigues portes d'accés a la muralla de Cuéllar i es localitza a la vila segoviana de Cuéllar, a la comunitat autònoma de Castella i Lleó.

El recinte emmurallat és d'origen romànic, amb remodelacions posteriors, entre les quals destaquen les dutes a terme durant el senyoriu exercit per Francisco Fernández de la Cueva, segon duc de Alburquerque i fill de Beltrán de la Cueva, valgut d'Enric IV de Castella i Gran Mestre de l'Orde de Sant Jaume.

Es tracta per això d'una porta o portell d'època medieval que comunicava dos dels tres recintes emmurallats dels quals es componia la fortificació (del recinte de la ciutadella al de la ciutat), i destaca per ser el de menor grandària del conjunt i per l'absència de torrasses i altres elements defensius. Està excavada directament en el drap de muralla, sense que sobresurti, i té una amplària aproximada de dos metres; conserva encara les arrencades en els quals se subjectava la porta de fusta que tancava l'accés.

A partir del segle XVII el conjunt va deixar de tenir importància militar i s'inicià un procés d'abandó que es va allargar fins al segle XIX i que va tenir com a resultat l'enfonsament de part de la muralla, així com remodelacions modernes com poden ser obertures per a portes i finestres d'habitatges particulars, fet que va afectar simbòlicament a l'entorn i muralla d'aquesta porta, com s'observa en les fotografies que es conserven de l'època.

Deu el seu nom al barri de la jueria de Cuéllar, que s'estenia des d'ella fins a l'arc de San Andrés, limitant amb la pròpia muralla, amb l'església de San Esteban i amb l'Hospital de Santa María Magdalena. Se situa al final de l'escalinata on finalitza el carrer de la Jueria, i dóna accés a la plaça de Sant Gil, on es trobava la desapareguda església de Sant Gil.

El recinte emmurallat va ser declarat, juntament amb el castell de Cuéllar, el 3 de juny de 1931, monument històric artístic, la denominació del qual empara en l'actualitat la denominació de Bé d'Interès Cultural.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • VELASCO BAYÓN, Balbino (1996). Història de Cuéllar. Segovia.
  • RODRIGO CRIADO, Isaías (1994). Cuéllar. Cròniques municipals de la Il·lustre vila en aquest segle: 1900-1994. Madrid

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Wikimedia Commons té contingut multimèdia sobre Puerta de la Judería