Portal:Educació/Per què docent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
#eduwiki
Quan els estudiants editen la Viquipèdia en el marc d'un projecte educatiu milloren el seu aprenentatge significatiu, col·laboren en una obra molt consultada, consultant i referenciant diverses fonts i entenent que el coneixement no és monolític ni únic.

La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada col·laborativament per alguns dels seus propis lectors. Molta gent millora constantment els articles, realitzant-hi milers de canvis que s'enregistren íntegrament en els historials de cada veu i que es poden veure a la pàgina de canvis recents. Tots els articles sempre són millorables: corregint faltes d'ortografia o de gramàtica, millorant la redacció, ampliant el contingut i millorant les referències bibliogràfiques. L'objectiu és incorporar els estudiants en aquest procés, fent que millorin veus relacionades amb el currículum de l'assignatura.


Per què fer-ho? Com fer-ho? Exemples i recursos Contacta

Beneficis: Què poden aportar la Viquipèdia i els seus projectes germans?

A l'alumnat

Editant la Viquipèdia en grup
  1. Motivació personal — pot compartir tot allò que aprèn a la classe i fora d'aquesta en el cinquè lloc web més visitat del món. La seva feina no romandrà com un treball estàtic, només avaluat pel seu mestre i que quedarà arxivat per sempre, sinó que esdevindrà una contribució social, susceptible de millora i a l'abast de tothom.
  2. Canvi en la dinàmica d'aprenentatge — la Viquipèdia ja no és únicament la font de consulta, sinó la publicació resultant. Com que la Viquipèdia i els seus projectes germans no permeten copiar literalment d'altres fonts, cal que els alumnes redactin un text propi, per la qual cosa es produeix un autèntic aprenentatge lluny del memorisme associat als exàmens tradicionals.
  3. Connexió d'àmbits acadèmics i miscel·lània — l'edició a través d'hipervincles que redirigeixen cap a d'altres entrades, els enllaços a contingut d'altres projectes i els articles de temàtiques similars però no directament relacionades contribueixen que l'alumnat associï àrees d'aprenentatge i entengui el sentit global i la coherència d'allò que aporta.
  4. Millora de les competències digitals — ús d'eines digitals amb llicència oberta i possibilitat d'iniciar-se en nous llenguatges
  5. Capacitat comunicativa i de redacció — en una generació on la comunicació del jovent es centra a través de les xarxes socials, és crucial que l'alumnat desenvolupi unes aptituds comunicatives adequades pel que fa a textos expositius, tot distingint entre l'objectivitat i l'opinió, mentre divulguen de forma entenedora i generalista les idees bàsiques del seu camp d'expertesa.
  6. Entorn col·laboratiu digital — els continguts dels projectes Wikimedia no són resultat d'una únic autor, sinó que es troben en un desenvolupament constant i producte de múltiples viquipedistes. Aquest fet compromet l'acceptació de normes comunes, el consens de polítiques i el diàleg sobre el contingut. L'alumnat rebrà indicacions de persones anònimes que posaran a prova la seva capacitat d'esforç i fomentaran l'assoliment dels estàndards de qualitat. Ajuda a la preparació laboral i ciutadana on la co-creació i el treball en línia tenen importància creixent
  7. Reflexió epistemològica — el coneixement no és pas monolític ni únic, sinó que evoluciona amb el temps i també segons la versió lingüística de cada Viquipèdia: no existeix una veritat única ni en la bibliografia ni menys encara quan qualsevol persona pot afegir o modificar el contingut vigent. L'alumnat fa un exercici d'esperit crític a l'hora de qüestionar la validesa d'allò escrit, mentre valora el propi saber i com el coneixement s'ha transmès al llarg de la història.
  8. Ètica personal i responsabilitat social — en una societat on les notícies falses (fake news) i la infodèmia digital corrompen l'anàlisi objectiu, l'edició als projectes Wikimedia permet a l'alumnat aprendre conceptes com ara l'admissibilitat d'allò que és rellevant, la verificabilitat de les fonts d'informació i els conflictes d'interessos personals i no neutrals. Amb això, desenvolupa una segona reflexió crítica sobre el seu rol social i moral en aquesta cadena de transmissió del coneixement i de les dades massives.

Al personal docent i investigador

Presentació de resultats del projecte Viquiclàssics 2013-2014 a la UAB (PDF)
  1. Transferència de coneixement — mestres i investigadors es deuen a la societat pública. Els projectes Wikimedia són la finestra al món més consolidada per tal de dur a terme el retorn social del coneixement, fent que la societat es beneficiï de la seva recerca i de la informació adquirida al llarg d'una formació contínua.
  2. Innovació tecnològica a mida — la Viquipèdia i els seus projectes germans permeten incorporar les eines digitals a l'aula a través d'una plataforma no privativa i personalitzable segons les necessitats de l'alumnat i les prioritats del docent. Aquesta transició és senzilla perquè la infraestructura és simple, sense cap cost i amb altres viquipedistes voluntaris que actuen com a mentors tant pel mestre com per l'alumne.
  3. Dinàmica autodidàctica i flexible — el docent cedeix el protagonisme a l'alumnat, que esdevé actiu i capaç de regular la seva pròpia construcció de coneixement i no només un receptor passiu de dades. Proporciona més temps al professor per aconsellar en el procés de cerca de la informació, d'avaluació, de debat i de revisió; fet que es tradueix en un aprenentatge més enllà de l'àmbit estricte de l'assignatura.
  4. Avaluació més completa i transparent — els projectes Wikimedia permeten no només avaluar el resultat final, sinó la totalitat del procés d'edició i les diferències de participació entre membres al llarg del temps. L'historial de l'article i la pàgina de contribucions de cada alumne permeten fer un seguiment acurat i transparent de la feina feta per l'alumnat. Les eines de control de contingut permeten destriar la feina de cada alumne respecte l'estat previ de l'article i atribuir justament la nota en el cas de treballs en grup.
  5. Anàlisi addicional d'altres voluntaris — la figura d'altres viquipedistes voluntaris és un valor afegit en cas que es vulgui tenir en compte una opinió externa a l'hora d'incorporar a la qualificació final (mecanismes de peer review)
  6. Oportunitats per a totes les edats i assignatures — La varietat de projectes Wikimedia permet ajustar la proposta didàctica a diferents edats quan el llenguatge enciclopèdic sigui massa complex o abstracte per a cursos inferiors. A través de Wikimedia Commons (gràfics, imatges i multimèdia), Wikidata (bases de dades que es poden gamificar), Viquidites (refranys, citacions cèlebres i altra paremiologia), Viccionari (diccionari i tesaurus), Viquillibres (manuals d'instruccions), Viquitexts (transcripció de texts antics) i Viquinotícies (portal de notícies) sí que es pot acotar una línia de treball acadèmica adaptada a necessitats més concretes. Fins i tot l'ús d'aquests projectes en altres llengües per a traduccions poden ser un bon punt de partida en l'aprenenatge d'idiomes.
  7. Creació i reutilització de material docent — l'ús dels projectes Wikimedia és sota llicència lliure, per tal el seu text i multimèdia poden incentivar el debat a l'aula o la correcció d'errors en temps real. Els resultats d'un viquiprojecte acadèmic també es pot reutilitzar en material de classe o pels alumnes dels anys següents.

Al centre escolar o a la institució acadèmica

Diverses universitats catalanoparlants ja tenen viquiprojectes docents en curs
  1. Prestigi institucional — el centre es presenta com una institució viva i actual que participa de forma activa en la co-creació de coneixement valuós, impulsat pel seu personal docent i investigador. La transferència de coneixement com a resultat de viquiprojectes docents i divulgació acadèmica té un retorn molt més ampli a la ciutadania que qualsevol de les plataformes habituals, com revistes especialitzades.
  2. Innovació digital ètica — s'opta per l'implementació d'una plataforma tecnològica de codi obert, llicència lliure, pública i a l'abast de qualsevol situació econòmica del centre, sense cap mena de contraprestació. Els projectes Wikimedia no utilitzen dades sensibles de menors d'edat, a diferència de projectes privatius i amb ànim de lucre, i per tant la seva infraestructura no està subordinada a contractació o concurs públic.
  3. Normalització lingüística — la participació en l'edició en català és una demostració del centre en la normalització de la llengua com a recurs viu en el món acadèmica, tot superant la diglòssia en determinats àmbits i demostrant que qualsevol idioma és vàlid per a la transmissió d'informació.
  4. Diàleg en la multiculturalitat — a través de la participació en els projectes Wikimedia en altres llengües, important i exportant continguts i traduccions, la institució se suma al diàleg i a la col·laboració amb altres comunitats culturals per crear un retorn de la inversió que trenca les barreres geogràfiques i temporals acostant la cultura a qualsevol persona, una de les missions fonamentals de l'educació superior. A més a més, contribueix a fomentar el respecte a la multiculturalitat en totes les etapes i àmbits acadèmics.
  5. Reducció de la piràmide jeràrquica — la creació de contingut per qualsevol persona, en qualsevol idioma i de qualsevol temàtica contribueix a la reutilització constant (interna i externa) de continguts sense tenir en compte la posició social o d'expertesa dins de la institució. La Viquipèdia només requereix l'ús de bibliografia fiable i unes aptituds lingüístiques i digitals bàsiques, per la qual cosa és una plataforma que apropa les persones sense considerar el seu estatus d'edat, gènere, origen o rang acadèmic.