Portamines

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
STAEDTLER 925 65

Un portamines o llapis automàtic és un tipus de llapis en el qual la "mina" (una prima vara de grafit) és impulsada mecànicament a través d'un orifici en la punta, en comptes de com es fa en els llapis tradicionals, on es lleva la fusta que constitueix el llapis, generalment per mitjà d'una maquineta, per a així exposar la mina i traure-li punta.

La majoria dels portamines poden ser recarregats amb mines noves, encara que alguns models de menor cost són d'un sol ús. Els portamines són usats per la seva precisió i el fet que mai se'ls engrosseix la punta.

Existeixen diversos tipus de portamines, entre ells els portamines de "cartutxos" que consisteixen bàsicament en un cos plàstic que alberga "cartutxos" que posseeixen una mina de grafit de 2,5-4,5 mm de llarg (vegeu imatge).

Història[modifica]

El primer fou patentat en Gran Bretanya en 1822 per Sampson Mordan i Gabriel Riddley, duent la marca SMGR. Mordan va continuar fabricant llapis, entre altres coses, fins que la seva fàbrica va ser bombardejada en la Segona Guerra Mundial.

Entre 1822 i 1873, es van registrar innombrables patents sobre variades millores en aquest tipus de llapis. En 1877 es van patentar els primers amb ressorts i en 1895 es va desenvolupar un on es girava la tapa per a traure la mina. La mina de 0,9 mm es va introduir en 1938, i ràpidament li van seguir les de 0,7 mm, 0,5 mm i 0,3 mm.

El portamines va tenir èxit en Japó amb alguns canvis menors a partir de 1915, quan Tokuji Hayakawa va acabar el seu temps com aprenent de treballador en metalls. Es va introduir com Ever-Sharp Pencil (llapis eternament amb punta).

Mode d'ús[modifica]

El portamines deu col·locar-se de manera que la punta quede apuntant al sòl, després s'ha de llevar la tapa de dalt i l'esborrany (en cas de ser portamines escolar) i ficar la mina per l'orifici de dalt, ja que si es fica per la punta pot causar problemes amb el portamines.

Fabricants[modifica]

Un portamines de Faber-Castell.

Enllaços externs[modifica]