Maquineta de fer punta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula equipament informàticMaquineta de fer punta
MEK II-310.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Tipusestri Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
ÚsAfinar la fusta i la punta de grafit
Primera menció1828 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Descobert perBernard Lassimone Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Materialmetall i plàstic Modifica el valor a Wikidata
Àudio
Modifica el valor a Wikidata
Clàssica maquineta de fer punta.

La maquineta de fer punta o puntes, trempallapis i escurçallapis,[1] afilallapis o apuntallapis és un objecte d'oficina molt comú. És l'instrument que s'utilitza per a afinar la fusta i la punta de grafit destinada a escriure d'un llapis quan aquesta s'ha engrossit per l'ús o quan el llapis és nou. És indispensable quan es tracta de donar qualitat a l'escriptura, puix que freqüentment s'engrosseix la punta del llapis amb l'ús. Existeixen maquinetes de diverses classes i grandàries segons el gruix dels diversos llapis que existeixen.

L'estructura i el funcionament d'una maquineta de fer punta consisteix en un bloc metàl·lic o de plàstic a l'interior del qual hi ha una ranura de forma cònica; a la part de dalt d'aquest orifici hi està unida per mitjà d'un vis, una fulla de metall afilada. El funcionament de l'instrument és molt senzill. A l'Escala en diuen escurça, perquè quan se n'afina la punta, el llapis s'escurça, en altres llocs trempador.

Història[modifica]

Antigament, els llapis van ser afilats per mitjà de ganivets. Després les maquinetes van fer aquesta tasca molt més fàcil i van donar un resultat més uniforme. Alguns tipus especialitzats, tals com llapis d'un fuster encara s'afilen amb ganivet, a causa de la seua forma plana. Bernard Lassimone, matemàtic francès, va sol·licitar la primera patent (patent francesa # 2444) per a les maquinetes de llapis, en 1828. En 1847, Therry da Estwaux va inventar les maquinetes de llapis manuals.

Tipus[modifica]

Maquineta portàtil de mà[modifica]

És el més econòmic, comú i menut amb prop de 2,5 centímetres de grandària i no té cap peça mòbil. Consta d'una fina navalla que es cargola a una coberta de plàstic o metall, que inclou un orifici per on s'introdueix el llapis que es vol afilar. Aquestes maquinetes poden ser senzills o estar inclosos en un envàs destinat a contenir els encenalls sense embrutar.

Les maquinetes metàl·liques d'aquest tipus són com es mostra en la il·lustració de la part inicial de la pàgina o poden tenir doble orifici i navalla per a diferents grossors de llapis. Les maquinetes cobertes de plàstic tenen molt diverses formes: rodona, hexagonal, de cor, d'animalet, el·líptics, etc.

Per a usar-lo, s'insereix l'extremitat del llapis en l'orifici de la maquineta i es gira el llapis amb una mà mentre se sosté fix amb l'altra: la navalla dins de la maquineta afaita a poc a poc la fusta del llapis, afilant així la punta. L'encenall eixirà immediatament a l'exterior de la maquineta, pel que convé realitzar aquesta operació tenint sota el pot d'escombraries llevat que incloga la maquineta contenidor de l'encenall per no embrutar.

Encara que aquesta operació semblara ser senzilla a primera vista, és important no fer-la exageradament sense veure, sinó estar sempre atent de quanta punta s'ha tret per no trencar la punta del llapis i observar el grau d'afinament que es desitja emprar. Les persones que trauen punta de forma atabalada sense veure, trenquen molt freqüentment les puntes dels seus llapis, disminuint així la vida útil d'aquests, podent evitar-se açò al fer-lo amb cura.

Maquineta fixa de manovella[modifica]

Maquineta a manovella. Anys 70

Es troba fix en un escriptori i és de metall o plàstic. Inclou una manovella com a part principal per a accionar l'instrument i en el seu interior conté una o dues fulles cilíndriques que afinen el llapis. La coberta d'aquestes maquinetes constitueix un dipòsit per a les borrumballes del llapis que necessita ser buidada periòdicament.

Model de màquina de desgastament per causa de rodes dentades, en aquest cas, circular. Model Júpiter. 1920.
Mecanisme interior de màquina. Dos engranatges epicíclics cilíndrics interiors girant desgasten el perfil del llapis en girar.

Per a usar-lo, s'introdueix el llapis en l'obertura amb una distància adequada amb la qual que es desitja afilar el llapis i s'inicia a donar voltes a la manovella en sentit de les manetes del rellotge, açò trencava el sistema de fulles cilíndriques col·locades dins del mecanisme en cert angle una respecte a l'altra aconseguint així afilar ràpidament el llapis.

Mentre s'està afilant el llapis, es percep dur l'accionar de la manovella el qual s'afluixa al cap de poc una vegada que ha quedat afilat el llapis, podent llavors extraure'l per al seu ús. Acabant de traure punta, convé llençar l'encenall del contenidor en el pot d'escombraries. És bé esmentar que l'encenall que queda com a residu és molt diferent del que queda amb la maquineta portàtil, perquè queda en forma de primes espirals.

Aquestes maquinetes afilen molt uniformement, en forma cònica perfecta, la part de fusta del llapis, donant així molta major comoditat a l'escriptura, però arriba a quedar camusa la punta, la qual ha d'afinar-se posteriorment amb una maquineta portàtil de mà.

A causa de l'enorme popularització de la maquineta portàtil de mà, quasi no s'usen d'aquest tipus en l'actualitat.

Aquest tipus de maquineta foren durant molt temps l'estàndard en oficines, escoles, i biblioteques abans que les maquinetes portàtils arribaren a ser molt comuns, però tota la seua estructura era de metall a diferència de les actuals amb armadura de plàstic i encara es troben en alguns d'aquests llocs les antigues maquinetes de manovella metàl·liques.

Maquineta de fer punta elèctrica[modifica]

Maquineta de fer punta amb bateria.

Té un motor elèctric en el seu interior que gira fulles que afilen el llapis. Per a accionar-lo, simplement s'introdueix el llapis en el seu orifici destinat per a l'efecte, i es trau quan un considera que el llapis ha quedat afilat. Funcionen amb el mateix principi que els fixos de manovella, però les fulles es fa rotar ràpidament per un motor elèctric, acabant l'afilat tan prompte es trau el llapis de l'aparell. Algunes maquinetes de llapis elèctrics són accionats per piles, més que pels endolls elèctrics, fent-los més transportables.

Té com a avantatge la seua rapidesa i comoditat d'ocupació, però falla quan es va la llum i és molt més car que els dos anteriors. També existeixen uns de menor grandària que funcionen amb piles.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maquineta de fer punta

Referències[modifica]