Vés al contingut

Encenall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Serradures.
No s'ha de confondre amb Entremès.
Encenalls de cedre per al reciclatge.

L'encenall o la borumballa és un fragment de material residual en forma de llenca o làmina corbada o espiral que es desprèn emprant un ribot o altres eines, com ara una garlopa o una broca, en fer treballs d'aplanament, raspallatge, desbastatge o perforació, sobre fusta. Se sol considerar un residu de les indústries de la fusta, però té aplicacions variades.

Rep també els noms de floc o floquí.

Se'n diu tafetà al Pallars, Tremp, a l'Urgell, Lleida, Manresa i Tarragona.

Al País Valencià hi ha les variants barumballa, barrumballa, borrumballa, burumballa i caragol de fuster (també en tortosí al costat de barumballa i a Ulldecona).

A les Balears burballa i reganyol/reguinyol, en Lleidatà safatà, en rossellonès bolilla (semblant al valencià de Monòver boriol, al boliol del Carxe i al burriol de Pinós) o volilla, vorilla i voladura (o doladura, de Dolar: rebaixar, llevar gruix a un objecte amb un instrument de tall. GEC: Conjunt dels estellicons i les deixalles que es desprenen quan hom dola). També refiló a Tarragona i sarumballa/sorumballa en tortosí (provinent segons Joan Coromines de 'borumballa x sarandejar').

Usos[modifica]

Els encenalls de fusta, s'empren per a:

Encenall de xocolata[modifica]

També es denomina encenall de xocolata,[1] encenall de Sant Josep[2] o simplement encenalls,[3] una peça de pastisseria molt popular, que està feta de farina amb ametlles i sucre, recoberta (o no) de xocolata, tot seguint una forma caragolada en espiral.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]