Reciclatge

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Símbol internacional del reciclatge

El reciclatge és l'acció de reprocessament de parts o elements d'un article, tecnologia, o aparell que en arribar al final de la seva vida útil pot ser reutilitzat.[1] Les fases bàsiques del reciclatge són la utilització dels residus, el seu procés o la fabricació a altres productes, els quals podran ser reciclats ells mateixos. Materials que acostumen a ser reciclats són el ferro, l'alumini, les ampolles de vidre, el paper, la fusta i el plàstic.[1]

El reciclatge implica el processament d'un residu a un nou material, que pot ser utilitzat per poder crear productes nous per, evitar malbaratament de materials potencialment útils, per reduir el consum de primeres matèries fresques, per reduir ús d'energia, per reduir contaminació atmosfèrica (de la incineració) i contaminació de l'aigua reduint la necessitat de disposició del rebuig "convencional", i per abaixar emissions de gas hivernacle en comparació amb la producció. El reciclatge és un component clau de gestió de residus moderna i és el tercer component de la jerarquia del reciclatge: "Reduir, Reutilitzar, Reciclar".

Reciclar és per tant l'acció de tornar a introduir en el cicle de producció i consum productes materials obtinguts de residus. Per exemple, reciclar un ordinador significa que, o bé les seves parts o les primeres matèries que formen els seus components tornen a utilitzar-se. També es refereix al conjunt d'activitats que pretenen reutilitzar parts d'articles que, en el seu conjunt, han arribat al final de la seva vida útil, però que admeten un ús addicional per alguns dels seus components o elements. Al procés (simple o complex, depenent del material) necessari per disposar d'aquestes parts o elements, i preparar-los per la seva nova utilització, es coneix com a recollida selectiva. En reciclar una tona de paper se salven 17 arbres.[2]

Beneficis del reciclatge d'uns productes[3]
Material Estalvi energètic Reducció de la
contaminació atmosfèrica
Alumini 95%[4] 95%[5][6]
Cartó 24% 20%
Vidre 5-30% 20%
Paper 40%[4] 73%
Plàstic 70%[4]  —
Acer 60%[7]  —

La producció de mercaderies i productes, que fan créixer el consum i com a conseqüència l'augment de residus de diversos tipus (alguns dels quals no poden simplement acumular-se o desfer-se, car representen un perill real o potencial per la salut), ha obligat les societats modernes a desenvolupar diferents mètodes de tractament d'aquests residus, amb el que l'aplicació del reciclatge troba prou justificació per a posar-se en pràctica. En una visió ecològica del món, el reciclatge és la tercera i darrera mida en l'objectiu de la disminució de residus; el primer seria la reducció del consum, i el segon la reutilització.

Dades[modifica]

A Catalunya la proporció de residus municipals recollits selectivament ha anat en augment, passant del 37,5 % l'any 2009 al 45,0 % l'any 2019.[8]

En l'àmbit de la Unió Europea el 2017 la mitjana dels 28 estats membres era d'un 45,0 % de recollida selectiva de residus urbans. Però amb nivells molt diversos entre estats, arribant al 68 % a Alemanya i al 33 % a Espanya per exemple.[9]

Contenidors de reciclatge a El Prat de Llobregat.

Contenidors de recollida selectiva[modifica]

Article principal: Recollida selectiva

La cadena de reciclatge comença quan els consumidors separen els envasos dels productes de la resta de les escombraries i els dipositen en els diferents contenidors amb diferents colors segons el tipus de residu:

 • Contenidor groc (envasos): en aquest s'han de dipositar tota mena d'envasos lleugers com els envasos de plàstics (ampolles, terrines, bosses, safates, etc.), llaunes (begudes, conserves, etc.), brics, paper d'alumini.
 • Contenidor blau (paper i cartó): en aquest contenidor s'han de dipositar els envasos de cartó (caixes, safates, etc.), Així com els diaris, revistes, papers d'embolicar, propaganda, etc. És aconsellable plegar les caixes de manera que ocupin el mínim espai dins del contenidor.
 • Contenidor verd clar (vidre): en aquest contenidor es diposita vidre. No s'hi poden llençar xapes ni tapes de metall.
 • Contenidor marró (matèria orgànica): en aquest contenidor es diposita restes de menjar, restes vegetals, taps de suro, el marro del cafè, paper de cuina...
 • Contenidor gris (rebuig): en ell s'hi diposita la resta de residus que no tenen cabuda en els grups anteriors.
 • Contenidors de piles i fluorescents: s'hi dipositen aquests productes perquè no es poden llençar a cap altre contenidor.
 • Contenidor de reciclatge d'oli (oli): s'hi llença l'oli d'usos de cuina que ja s'ha fet servir.

El reciclatge del plàstic no soluciona el problema de la contaminació per plàstic, sinó que el problema radica en la generació per part de les empreses.[10]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 Britannica Encyclopedia. «Recycling». Britannica Encyclopedia. [Consulta: 15 novembre 2008].
 2. «Ecologia.cat».
 3. Si no s'especifica el contrari les dades són del d'aquest llibre: The League of Women Voters. The Garbage Primer. New York: Lyons & Burford, 1993, p. 35–72. ISBN 1-55821-850-7. , que al seu torn cita com a fonts "Garbage Solutions: A Public Officials Guide to Recycling and Alternative Solid Waste Management Technologies, i Energy Savings from Recycling, January/February 1989; and Worldwatch 76 Mining Urban Wastes: The Potential for Recycling, Abril de 1987."
 4. 4,0 4,1 4,2 «The price of virtue». The Economist, 07-06-2007.
 5. The League of Women Voters. The Garbage Primer. Nova York: Lyons & Burford, 1993, p. 35–72. ISBN 1-55821-250-7.  (anglès)
 6. «Recycling metals — aluminium and steel». [Consulta: 1r novembre 2007].
 7. «The truth about recycling». The Economist, 07-06-2007.
 8. Dades de Resdius a Catalunya 2019. «http://residus.gencat.cat/web/.content/home/lagencia/publicacions/estadistiques/estadistiques_2019.pdf». Agència Catalana de Residus. [Consulta: 12 abril 2021].
 9. «Waste recycling». European Environment Agency. [Consulta: 12 abril 2021].
 10. Wilkins, Matt. «More Recycling Won't Solve Plastic Pollution». Observations. Scientific American, 08-07-2018. [Consulta: 11 juliol 2018].

Bibliografia[modifica]

 • Martínez Contreras, Susanna. El llibre de les 3R: Reduir, Reciclar i Reutilitzar. NED Ediciones, 2009. ISBN 9788493813895. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reciclatge
 • «Recollida selectiva»., informació sobre recollida selectiva de deixalles de l'agència de Residus de Catalunya.