Post-It
Els Post-It (marca comercial amb la que coloquialment es denomina el producte), groguets o notes adhesives són petits fulls de paper autoadhesiu de diverses dimensions, formes i colors. S'usen per a escriure notes recordatories per a enganxar-les després en qualsevol tipus de superfície. És una marca registrada, propietat de la Minnesota Mining and Manufacturing Company, més coneguda com a 3M.[1]
Es fabriquen de diverses dimensions, formes i colors, encara que la grandària típica és un quadrat de 7,6 cm de costat, de color groc. A la part del darrere tenen una franja adhesiva que permet enganxar-los i desenganxar-los sobre qualsevol classe de suport sense deteriorar-lo.
Es comercialitzen en paquets de diverses fulles enganxades entre si.
Nom[modifica]
La denominació Post-It és una marca registrada de 3M Company, primer fabricant d'aquest tipus de notes autoadhesives. Atès que en català no hi ha per ara un terme de consens per designar aquest estri, s'utilitza majoritàriament el mot Post-It, sovint pronunciat erròniament "pòsit", com a terme genèric per a les notes autoadhesives, independentment de la marca que les comercialitza.
El Centre de Terminologia de Catalunya recull tant la denominació comercial Post-It com la més neutra nota adhesiva.[2]
Més original tot i que encara minoritari és el terme groguet (pel típic color groc més habitual d'aquestes notes adhesives), sorgit com a denominació d'ús intern de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i no recollit al DIEC.
Història[modifica]
L'adhesiu original usat en els Post-It va ser inventat l'any 1968 per Spencer Silver, un investigador de la companyia 3M. En realitat estava buscant un nou adhesiu potent, de manera que no el va trobar, per tant, no li va atorgar cap ús.
L'any 1974, a un amic seu, Arthur Fry, se li va ocórrer utilitzar aquell adhesiu per a crear marcapàgines, mentre fullejava un llibre. Els primers prototips van estar disponibles en 1977, i durants els anys 1980-1981, després d'una poderosa campanya publicitària, el producte va ser posat a la venda a tot el món.
Una innovació més recent és el programari que imita en part la funció dels Post-It, creant finestres emergents a l'escriptori del PC.
Vegeu també[modifica]
Referències[modifica]
- ↑ Cult. Iconos de una generación (paper) (en castellà). Madrid: Edimat libros, 2008, p.144-145. ISBN 978-84-9794-079-5 [Consulta: 28 octubre 2014].
- ↑ CENTRE DE TERMINOLOGIA, TERMCAT. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting (en català). Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999, p. 306. [[Special:BookSources/ISBN 84-412-0228-1|ISBN ISBN 84-412-0228-1]].
Bibliografia[modifica]
- Jones, Charlotte Foltz (1991): Mistakes That Worked, Doubleday. ISBN 0-385-262469.
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Post-It |
- Acrylate-copolymer microspheres adhesive formula (en Anglès)
- Post-it homepage (en inglés)
- "Art Fry and the invention of Post-It notes" (en Anglès)
- BBC news article on 20th anniversary of Post-it notes (en Anglès)
- Post-it notes on About.com (en Anglès)
- Twenty-Five Years of Post-it Notes (en Anglès)
- Post-it note practical joke (en Anglès)
- Post-it mosaics of Nintendo Characters (en Anglès)
- Post-it mosaic of Elvis, with HowTo (en Anglès)
- Note Generator (en Anglès)