Vés al contingut

Powidl

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPowidl
Característiques
País d'origenTxèquia i Polònia Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusaliment d'untar, varenye (en) Tradueix, aliment i darreries Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalspruna Modifica el valor a Wikidata

El Powidl (també porvidl, powidla, povidla, o powidel) és una compota de pruna, sovint preparada amb prunes de Damasc, que és popular a l'Europa Central. A diferència de la melmelada, i a diferència del Pflaumenmus alemany (mus de prunes), el powidl es prepara sense edulcorants ni gelificants addicionals.

Es cuina durant diverses hores, per tal d'aconseguir la dolçor i consistència necessàries. Les prunes utilitzades s'han de collir el més tard possible, idealment després de les primeres gelades, per tal d'assegurar-se que continguin prou sucre.

A Àustria, Moràvia i Bohèmia, el powidl és la base del Buchteln, el pastís de powidl i el Germknödel, però també s'utilitza com a unt d'entrepà.

Tradicionalment, les prunes es "cuinaven massa" (per afavorir l'evaporació) en una cassola de coure, o de vegades es conservaven vinagre, o fins i tot es feien al vapor.[1] Una recepta de "melmelada de pruna vermella fosca" (povidl) comença col·locant les prunes en una cassola de fermentació juntament amb sucre i vinagre de sidra, tot deixant-ho reposar durant un dia abans de cuinar-les.[2] Una altra recepta de "mantega de prunes tradicional austríaca" recomana rostir les prunes al forn i després transformar aquest plat semblant a una compota en melmelada.[3]

Exemple del procés de producció de powidl.

Powidl és un ingredient clau del popular menjar de carrer austríac pofesen, que és una forma de torrada francesa plena de melmelada.[4]

Referències[modifica]

  1. Hernik, Józef. Cultural Heritage—Possibilities for Land-Centered Societal Development (en anglès). Springer Nature, 2021-12-08, p. 66. ISBN 978-3-030-58092-6. 
  2. Farmers and Gardeners of Centre Terre Vivante; Foreword by Deborah Madison. Preserving food without freezing or canning: traditional techniques using salt, oil, sugar, alcohol, vinegar, drying, cold storage, and lactic fermentation (en anglès). New. White River Junction, Vermont: Chelsea Green Pub, 2007, p. 140. ISBN 978-1-933392-59-2. OCLC 122280218. 
  3. Thample, Rachel De. Gifts from the Modern Larder: Homemade Presents to Make and Give (en anglès). Octopus, 2019-10-03. ISBN 978-0-85783-830-8. 
  4. Kraig, Bruce. Street Food around the World: An Encyclopedia of Food and Culture (en anglès). ABC-CLIO, 2013, p. 30. ISBN 978-1-59884-955-4. 

Vegeu també[modifica]