Prínia front-rogenca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPrínia front-rogenca
Prinia buchanani Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes7 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries4,5 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22713581 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCisticolidae
GènerePrinia
EspèciePrinia buchanani Modifica el valor a Wikidata
Blyth, 1844

La prínia front-rogenca[1] (Prinia buchanani) és una espècie d'ocell passeriforme del gènere prinia que pertany a la família Cisticolidae.

Distribució i hàbitat[modifica]

Es troba a l'Índia i al Pakistan.

L'hàbitat natural és el bosc sec subtropical o tropical.

Taxonomia[modifica]

L'espècie va ser descrita per Edward Blyth sobre la base d'una il·lustració de l'ocell de Bengala a les col·leccions de Buchanan Hamilton.[2]

Descripció[modifica]

És un petit ocell corpulent, generalment de 12 cm de llarg i un pes d'entre 5 i 6 grams. Les parts superiors són de color sorrenc. Les parts inferiors són blanques. Les potes i els dits dels peus són de color rosa. Les rèmiges i les plomes de la cua també són de color sorrenc. La part inferior de la cua és de color blanc cremós. El cap és marró oliva i l'ocell té una cella pàl·lida i un cercle ocular prim i vermellós. El bec és el d'un insectívor clàssic, prim i lleugerament corbat, i els ulls són de color ataronjat vermellós.

Reproducció[modifica]

El niu està fet de tires d'herba teixides entre si. Està construït a un o dos metres del terra. La femella generalment pon entre dos i quatre ous.

Hàbitat i comportament[modifica]

Es troba a l'Índia i el Pakistan. L'espècie habita en boscos secs subtropicals o tropicals. També és present en zones rocoses, terrenys artificials i zones obertes seques amb vegetació escassa, com ara planes i turons. S'enfila a la vegetació.

És un ocell insectívor que s'alimenta al fullatge o a terra. És un ocell discret que es deixa apropar. Emet un cant repetitiu des d'una perxa visible movent la cua.

Són principalment residents, la migració es limita als moviments locals en temps freds. Els ocells que no es reprodueixen poden formar petits estols.[3]

Referències[modifica]

  1. «Prínia front-rogenca». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 23/12/2022(català)
  2. Asiatic Society of Bengal; Bengal, Asiatic Society of; Bengal, Asiatic Society of; Bengal, Asiatic Society of. The journal of the Asiatic Society of Bengal. 13. Calcutta: Bishop's College Press, 1844. 
  3. «Rufous-fronted Prinia - eBird». [Consulta: 24 desembre 2022].