Premi Zóbel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPremi Zóbel
(es) Premio Zóbel Modifica el valor a Wikidata

EpònimEnrique Zobel de Ayala Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuspremi literari Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1922

El Premi Literari Anual Enrique Zóbel és el guardó literari més antic instituït a les Filipines. Va ser fundat en 1920 per Enrique Zóbel de Ayala amb l'objecte de premiar el millor de la literatura filipina en llengua espanyola.

Història[modifica]

Inicialment va ser denominat d'aquesta manera pel seu creador, l'empresari i mecenes literari Enrique Zóbel de Ayala, si bé posteriorment el premi simplificaria el seu nom a Premi Zóbel. La primera edició del mateix va quedar deserta, però les següents van homenatjar a importants obres i literats del món hispano-filipí.

Els primers premis es van concedir al Casino Espanyol de Manila, però la composició del jurat i el lloc de la cerimònia han anat canviant diverses vegades al llarg dels anys. El reconeixement s'atorgava a obres escrites en llengua espanyola per un autor filipí i havien de ser inèdites o, com a màxim, publicades l'any anterior a l'edició corresponent.

Avui el Premi Zóbel és organitzat per la tercera generació dels descendents de don Enrique, Georgina Padilla i Zóbel de Ayala de Mac-Crohon i el seu germà Alejandro. Els Padillas s'encarreguen de concedir el premi des de 1985.

L'il·lustre escriptor de Iloílo, Guillermo Gómez Windham, va ser el seu primer guanyador, amb la novel·la La Carrera de Cándida en 1921.

Entre els premiats es troben Manuel Bernabé, qui ho va rebre en 1924, Jesús Balmori en 1926, Evangelina Guerrero en 1935, Francisco Zaragoza en 1961, León María Guerrero en 1963, Guillermo Gómez Rivera en 1975, Edmundo Farolán Romero en 1981 etc. A partir dels 80 es va convertir també en un premi d'Hispanitat; l'últim premi Zóbel es va lliurar en 2000 a Lina Obieta Sevilla.

Guanyadors[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]