Preqüela

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una preqüela és una obra audiovisual o literària basada en els personatges o els fets d'una altra obra creada amb anterioritat i que narra fets previs als esdeveniments que relata l'obra inicial.[1] Totes les preqüeles són, en essència, seqüeles que aprofundeixen en una història anterior o prèvia a l'original.[2] El terme és un neologisme del segle xx, que és un mot creuat del prefix "pre-" (del llatí prae, "abans") i "seqüela".[3]

Com les seqüeles, les preqüeles poden o no tractar la mateixa trama del treball del qual deriven. Sovint s'expliquen els motius que porten als esdeveniments de l'original, però a vegades les connexions no són tan explícites.

Antecedents[modifica]

Tot i que la paraula "preqüela" té un origen recent, les obres que s'ajusten a aquest concepte existeixen des de fa temps. El poema Cipria, per exemple, pressuposa que els lectors ja coneixien els fets de l'epopeia homèrica i es limita a narrar els successos previs a la Ilíada com un tipus d'introducció.

Segons l'Oxford English Dictionary, el mot "preqüela" va aparèixer imprès per primera vegada el 1958 en un article d'Anthony Boucher al The Magazine of Fantasy & Science Fiction, on s'utilitzava per a descriure la novel·la de James Blish They Shall Have Stars— que és la primera de quatre històries de la tetralogia Cities in Flight—. El terme va començar a ser d'ús general a la llengua anglesa entre les dècades del 1970 i 1980. La paraula pot haver-se fet més popular a causa de la trilogia de La guerra de les galàxies.[4]

Referències[modifica]

  1. «Termcat». [Consulta: 11 novembre 2021].
  2. «Definition of SEQUEL» (en anglès). [Consulta: 25 juny 2018].
  3. Merriam-Webster's Collegiate Dictionary. 10a edició. Springfield, Massachusetts: Merriam-Webster, 1993, p. 921, 915, 1068, 246. 
  4. Deever, Chris. «On prequels and The Prequel» (en anglès). TruthInStuff. Arxivat de l'original el 2004-01-01. [Consulta: 8 febrer 2015].