Presa de terra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Presa de terra a Austràlia.
Esquemes de connexió a terra

La presa de terra o línia de terra es fa servir en instal·lacions elèctriques, per a reduir el pas del corrent per l'usuari d'una instal·lació elèctrica en cas de fallada d'algun dels aïllants dels conductors actius.

La presa de terra és en realitat un conductor de poca resistència al pas del corrent elèctric, per així tancar el circuit a terra i, en estar en paral·lel amb la resistència que representa el cos de l'usuari que és major, fer que la major part del corrent se'n vagi a terra. A més s'augmenten els corrents de fuita fent saltar el diferencial.

Aquesta línia de terra no es res més que un conjunt de piquetes metàl·liques enterrades en el sòl i de vegades acompanyades d'una barreja de sals en el cas que el terreny tingui una alta resistivitat. Les piquetes es connecten a la instal·lació elèctrica mitjançant un cable. En les instal·lacions interiors s'identifica aquesta línia pel seu aïllant de color groc i verd.

En les línies d'alta tensió, per a protegir el transport d'energia elèctrica, es col·loca el cable de terra en la part superior de les torres o 'pals' d'alta tensió i es connecta elèctricament amb l'estructura metàl·lica d'aquestes, les quals, per la seva banda, també estan connectades a terra. En aquest cas, la línia de terra cobreix la doble funció de protegir a les persones de la derivació accidental dels conductors d'alta tensió i, per altra banda, en trobar-se més amunt que els conductors, protegeix el conjunt de possibles descàrregues atmosfèriques que, d'aquesta manera, es deriven a terra sense causar danys a la instal·lació.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Presa de terra Modifica l'enllaç a Wikidata