Pressòstat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Digrama d'un pressòstat.

El pressòstat també conegut com a interruptor de pressió , és un aparell que tanca o obre un circuit elèctric depenent de la pressió a la que hi arriba el fluid que hi circula.


Operació[modifica | modifica el codi]

Si el fluid excedeix d'una pressió determinada sobre un pistó intern, fa que aquest es mogui fins que s'uneixen dos contactes. Quan la pressió baixa un ressort empeny el pistó en sentit contrari i els contactes es separen.

Un cargol permet ajustar la sensibilitat de disparada del pressòstat en aplicar més o menys força sobre el pistó a través del ressort. Normalment tenen dos paràmetres independents: la pressió d'encesa i la pressió d'apagada.

No han de ser confosos amb els transductors de pressió (mesuradors de pressió), mentre aquests darrers lliuren un senyal variable en base al rang de pressió, els presostats lliuren un senyal apagat/encès únicament.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Els tipus de pressòstats varien depenent del rang de pressió a què poden ser ajustats, temperatura de treball i el tipus de fluid que poden mesurar.

Usos[modifica | modifica el codi]

Els usos són molt variats. Alguns exemples: la llum vermella de falta de pressió de oli d'un automòbil està connectada a un pressòstat. La bomba d'aigua està controlada per un pressòstat en el sistema hidroneumàtic (hidràulic) d'una casa.

Els pressòstats en general no tenen la capacitat per encendre directament l'equip que estan controlant i s'ajuden amb un relleu o contactor elèctric.

Referències[modifica | modifica el codi]