Presumpció d'innocència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El principi d'innocència o presumpció d'innocència és un principi jurídic penal que estableix la innocència de la persona com a regla. Només a través d'un procés o judici en el qual es demostri la culpabilitat de la persona, l'Estat podrà aplicar-li una pena o sanció.

La contracara de la presumpció d'innocència sén les mesures precautòries com la presó preventiva. En el dret penal modern només s'admeten mesures precautòries quan hi ha risc de fugida o el perill cert que la persona afecti la investigació del fet de manera indeguda.

La presumpció d'innocència en l'àmbit dels drets humans[modifica]

La presumpció d'innocència és una garantia consagrada en la Declaració Universal dels Drets Humans i en tractats internacionals sobre drets humans, com ara la Convenció Americana sobre Drets Humans o Pacte de San José de Costa Rica.


« Hom presumeix innocent tota persona acusada d'un acte delictiu fins que la seva culpabilitat hagi estat establerta legalment en el curs d'un procés públic, en el qual totes les garanties necessàries per a la defensa hagin estat assegurades. »
— Article 11 de la Declaració Universal dels Drets Humans
« Garanties judicials [...] Tota persona inculpada d'un acte delictiu té el dret que hom presumeixi la seva innocència mentre la seva culpabilitat no hagi estat establerta legalment[...] »
— Article 8 de la Convenció Americana de Drets Humans

Vegeu també[modifica]