Primer Món

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els tres móns, que es van separar durant l'era de la Guerra Freda, cadascun amb els seus respectius aliats en el període entre el 30 d'abril de 1975 (la caiguda de Saigon) i el 23 d'agost de 1975 (la presa del poder comunista a Laos). Els colors no representen el desenvolupament econòmic actual.
  Primer Món: Els Estats Units, el Regne Unit i els seus aliats.
  Segon Món: La Unió Soviètica, la Xina i els seus aliats.
  Tercer Món: Els països neutrals i els no alineats.

El concepte del Primer Món es va originar durant la Guerra Freda, compost pels països que estaven alineats amb els Estats Units, França i el Regne Unit. Aquests països van ser en gran manera les economies de mercat i les democràcies en general. Després de la caiguda de la Unió Soviètica, el terme «Primer Món» es podria dir que va prendre un nou significat, que ve a ser en gran part sinònim dels països desenvolupats.

Durant la Guerra Freda, les relacions entre el «Primer Món» i el «Segon Món» (dels estats comunistes) eren típicament competitives, ideològiques i hostils. Les relacions d'aquests dos «mons» amb els països del «Tercer Món»[1] (és a dir, tota la resta) eren normalment positives en la teoria, mentre que en alguns casos eren bastant negatives en la pràctica (per exemple amb la pràctica de les guerres subsidiàries).

Referències[modifica]

  1. «Tercer Món | enciclopèdia.cat». [Consulta: 29 octubre 2020].