Privilegi de Sant Feliu de Guíxols

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El Privilegi de Sant Feliu de Guíxols fou un privilegi promulgat pel rei en Pere el Cerimoniós el 22 de juliol del 1365, que en confirmava un altre del Príncep de Catalunya Jaume el Conqueridor, i en virtut del qual es fixava l'estatut jurídic del Regne de Mallorca dins de la Corona de Catalunya. El Privilegi de Sant Feliu de Guíxols fou emès després de l'annexió del Regne de Mallorca a la Corona de Catalunya.

El document que presentaren els diputats mallorquins a Pere el Cerimoniós deia això: E mes com los mallorquins e poblats en aquella illa sian Cathalans naturals, e aquell regne sia dit part de Cathalunya, e en altre temps en corts generals sian hauts e reputats per Cathalans, vos placia per remoure dubte sian hauts per naturals Cathalans, e's puxen alegrar axi com á indubitats Cathalans de officis e beneficis de vostre principat de Cathalunya, e hajen á entrevenir en corts als Cathalans celebradoras, e s'hajen alegrar e observar las constitucions generals de Cathalunya, privilegis e usatjes de la ciutat de Barchinona.

El privilegi atorgava als habitants del regne de Mallorca la condició de catalans, el gaudi dels oficis i dels beneficis del Principat de Catalunya, el dret a participar en les Corts Catalanes, i a tenir com a pròpies les Constitucions catalanes, els privilegis, i els Usatges de Barcelona.

En virtut d'aquest privilegi els representants de Regne de Mallorca, com a catalans, formaren part de la delegació de Catalunya durant el Compromís de Casp. Aquesta darrera clàusula fou revocada pel Privilegi de Gaeta (1439) promulgat pel rei Alfons el Magnànim .

Bibliografia[modifica]

Articles relacionats[modifica]