Procés d'arrencada de Windows

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El procés d'arrencada de Microsoft Windows varia entre les diferents versions.

Windows basat en DOS[modifica]

Windows 1.x/2.x[modifica]

A les versions de Windows 1.01 a Windows 2.11, el sistema es va carregar quan WIN. S'ha executat COM. Després va carregar WIN100. BIN o WIN200. BIN i WIN100. OVL o WIN200. OVL, juntament amb el fitxer de configuració WIN. INI. El shell predeterminat és MS-DOS Executive.

Els mòduls GDI. EXE, KERNEL. EXE i USER. EXE, tipus de lletra i els diferents controladors de dispositiu (com ara COMM.DRV, MOUSE.DRV, KEYBOARD.DRV ) s'incorporen al WIN100. BIN / WIN200. BIN i WIN100. OVL / WIN200. OVL.

Windows 3.x/9x[modifica]

A Windows 3.x i 95/98/ME, la fase del carregador d'arrencada la gestiona MS-DOS. Durant la fase d'arrencada, CONFIG. SYS i AUTOEXEC. S'executen BAT, juntament amb els fitxers de configuració WIN. INI i SYSTEM. INI. Els controladors de dispositius virtuals també es carreguen en el procés d'inici: es carreguen més habitualment des del registre (HKLM\System\CurrentControlSet\Services\VxD ) o des del SYSTEM. Fitxer INI.

Quan s'han carregat tots els fitxers de configuració del sistema i els controladors de dispositiu, els mòduls de 16 bits, KRNL386. EXE, GDI. EXE i USER. EXE, es carreguen i després es carreguen les DLL de 32 bits (KERNEL32.DLL, GDI32.DLL i USER32.DLL). El servidor de missatges VxD de 32 bits (MSGSRV32) inicia MPREXE. EXE, que s'encarrega de carregar el client d'inici de sessió de xarxa (com ara Client per a xarxes Microsoft, Microsoft Family Logon o Windows Logon).

Quan un usuari inicia sessió a Windows, es reprodueix el so d'inici, l'intèrpret d'ordres (normalment EXPLORER.EXE ) es carrega des de la secció [arrencada] del SYSTEM. Es carreguen el fitxer INI i els elements d'inici.

En totes les versions de Windows 9x excepte ME, també és possible carregar Windows arrencant a un indicador de DOS i escrivint "win". Hi ha alguns commutadors de línia d'ordres que es poden utilitzar amb l'ordre WIN: amb el commutador /D, Windows arrenca en mode segur i amb el commutador /D:n, Windows arrenca en mode segur amb xarxa. Aquest darrer commutador només funciona correctament amb Windows 95.[1] A Windows 3.1, hi ha opcions addicionals disponibles, com ara /3, que inicia Windows en mode millorat 386, i /S, que inicia Windows en mode estàndard [2]

Un so d'inici es va afegir per primera vegada a Windows 3.0 després d'instal·lar les extensions multimèdia (MME), però no es va activar per defecte fins a Windows 3.1.

Windows NT[modifica]

A Windows NT, el procés d'arrencada l'inicia NTLDR en versions anteriors a Vista i el Gestor d'arrencada de Windows a Vista i posteriors.[3] El carregador d'arrencada s'encarrega d'accedir al sistema de fitxers a la unitat d'arrencada, iniciar ntoskrnl.exe i carregar els controladors de dispositiu d'inici a la memòria. Un cop s'han carregat tots els controladors d'arrencada i del sistema, el nucli inicia el gestor de sessions, que comença el procés d'inici de sessió. Després que l'usuari hagi iniciat sessió correctament a la màquina, winlogon aplica la configuració de la política de grup d'usuaris i equips i executa els programes d'inici declarats al Registre de Windows i a les carpetes "Inici".[4]

A Windows 95/98/ME, també era possible executar un programa abans que l'usuari iniciés sessió mitjançant les claus RunServicesOnce o RunServices. A Windows NT, això s'ha substituït pel programa services.exe, que és capaç de carregar un conjunt de serveis del sistema abans que l'usuari iniciï sessió. A més, a les versions en anglès de Windows, la carpeta d'inici es deia "StartUp" en lloc de "Startup" a Win9x.

A causa de l'entorn mínimament restringit d'aquests sistemes operatius, qualsevol programa es pot afegir a la clau del registre d'inici o a la carpeta del sistema. Aquest mètode és utilitzat amb freqüència pel programari maliciós.

Referències[modifica]

  1. «Unable to Start Windows 98 in Safe Mode with Network Support» (en anglès). Support. Microsoft, January 23, 2007. Arxivat de l'original el October 14, 2007.
  2. «Windows 3.1 WIN.COM Command Switches» (en anglès). Support. Microsoft, October 13, 2003. Arxivat de l'original el April 23, 2007.
  3. «Boot Sequence of Windows Multi-Boot - Multibooters.com» (en anglès). www.multibooters.com. [Consulta: 19 novembre 2020].
  4. «Troubleshooting the Startup Process» (en anglès). Windows XP Resource Kit. Microsoft Technet, November 3, 2005. [Consulta: October 24, 2011].