Processador vectorial

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Imatge del processador d'un ordinador vectorial CRAY YMP.

Un processador vectorial és un tipus de processador on el seu repertori d'instruccions (en anglès ISA, Instruction Set Architecture) inclou instruccions que poden executar operacions matemàtiques sobre múltiples elements simultàniament. Això els distingeix del clàssic processament escalar on les instruccions només poden realitzar una operació a la vegada.[1][2]

Els processadors vectorials es van popularitzar en l'ambit científic a la dècada dels 80 i principis dels 90 i van marcar la pauta en el disseny de la majoria dels supercomputadors d'aquest període. La millora de la tecnologia i l'increment en el rendiment dels processadors de propòsit general van ser un factor decisiu per a la desaparició d'aquesta filosofia de disseny.

Malgrat que la gran majoria de processadors actuals es consideren escalars, pràcticament tots inclouen extensions que permeten executar operacions aritmétiques bàsiques sobre diversos elements alhora. Aquest tipus d'instruccions són conegudes com a SIMD (en anglès, Single Instruction Multiple Data) i estan orientades a l'execució d'operacions aritmétiques sobre una gran quantitat de dades (bastant comú en les aplicacions multimèdia). Exemples d'aquest tipus d'extensions sobre processadors escalars son MMX i SSE (en processadors Intel), 3DNow! (en AMD) i Altivec (propietat de AIM, Apple Computer, IBM i Motorola).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «3.5.1 Vector Processors». www.phy.ornl.gov. [Consulta: 26 desembre 2016].
  2. «Computer Architecture: Vector Processors». www.cs.auckland.ac.nz. [Consulta: 26 desembre 2016].