Producte (màrqueting)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Producte industrial)
Salta a: navegació, cerca

Un producte, a màrqueting, és qualsevol objecte que pot ser ofert a un mercat que pugui satisfer un desig o una necessitat. Tanmateix, és molt més que un objecte físic. És un complet conjunt de beneficis o satisfaccions que els consumidors perceben quan compren; és la suma dels atributs físics, psicològics, simbòlics i de servei. Un producte també pot ser comprès com un producte industrial, és a dir, el resultat obtingut en un procés de fabricació, elaboració o confecció.

Tipus de productes[modifica]

Primera matèria[modifica]

Les primeres matèries són productes que s'extreuen de la natura directament, per a éssers passades per diferents processos de transformació per tal de transformar-les en productes semielaborats o en béns directament per consumir. En la indústria, les indústries que fan aquest tipus de treballs, són les indústries de base (Tipus d'indústries).

Producte semielaborat[modifica]

Els productes semielaborats són aquells béns que han passat per una primera transformació a partir de primeres matèries, però no està acabat del tot, és un producte que necessita un segon tractat per a transformar-lo en un producte final, o un producte acabat, que complementi a un altre.

Producte final[modifica]

El producte final és aquell bé que obtenim finalment després de tot aquest seguit de transformacions, i que ja està llest per consumir, o bé, comercialitzar.

Cicle de vida del producte[modifica]

Fase d'introducció[modifica]

El nou producte és amb prou feines conegut i les vendes inicials són baixes. Per això, les empreses realitzen grans inversions publicitàries, la qual cosa comporta un increment dels costos i l'encariment del producte. L'empresa obté pèrdues en aquesta etapa.

Fase de creixement[modifica]

Si el producte té èxit, les vendes s'incrementen ràpidament. Altres empreses de la competència comencen a produir el bé i la seva oferta augmenta. En aquesta fase, les empreses tracten de diferenciar els seus productes dels de la competència, per augmentar les seves vendes. L'ús del bé o del servei es generalitza entre els consumidors.

Fase de maduresa[modifica]

Quan un producte està en la seva fase de maduresa, la majoria dels consumidors potencials ja el posseeixen i la demanda s'estanca. Les empreses, davant l'escassa demanda, tracten de reduir els costos per mantenir el marge de beneficis.

Fase de declivi[modifica]

El producte està a prop de la seva fi. La demanda es redueix i les empreses abarateixen les restes que encara els queden en el magatzem i es concentren en la creació d'altres béns substitutius o diferents. Finalment, el producte és retirat del mercat.

Articles relacionats[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Producte (màrqueting) Modifica l'enllaç a Wikidata