Prototip (tecnologia)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Prototip».
Prototip d'Italdesign Giugiaro d'un cotxe BMW Nazca C2.

Un prototip és un model a a talla reduïda o a talla real, d'un producte estàtic o mecànic que serveix per a testar el futur producte i detectar errors, deficiències, la resistència, el gust del públic o del consumidor, etc. A diferència del producte final, no es fa a escala industrial sinó que és únic, o bé n'hi ha uns quants models per a fer-hi diferents proves.

Un prototipatge virtual es fa amb un model informàtic de l'objecte, sense cap tests reals o destructius. Aquesta tecnologia nova permet de limitar el cost elevat dels tests reals.

Mètodes i eines pel desenvolupament de prototips[modifica | modifica el codi]

Tècniques de quarta generació: Comprenen una àmplia gamma de llenguatges de consulta i altres llenguatges ideals per a la creació ràpida de prototips.

Components de software reutilitzables:L'assemblar més que el construir, és un prototip mitjançant un software existent, és a dir, un component de software pot ser una estructura de dades o un component arquitectònic. En poques paraules un software existent que compleixi amb els requisits del client.

Especificacions formals i entorns per a prototips: Durant les dos dècades passades, s'ha desenvolupat diversos llenguatges formals d'especificació i eines com substituts de les tècniques d'especificació amb llenguatge natural o artificial

Disseny i modelatge[modifica | modifica el codi]

La construcció de prototips sorgeix de la neccesitat de comprovar si el sistema o el nou producte s'adapten a unes condicions preestablertes i actua de forma adequada. Aquest pròtotip formarà part del procés de disseny del nou producte on els enginyers, sovint utilitzant diagrames en V, decidiran si es pot passar a la següent etapa de testejos i generació de codi o per contra cal tornar a calibrar o modificar el disseny. Una estratègia comuna és dissenyar, provar, avaluar i modificar el disseny a partir de l'anàlisi del prototip.

En molts productes s'acostuma a assignar lletres gregues per especificar la versió del prototip. Per exemple, un prototip inicial serà anomenat "Alpha", en aquest primer prototip sovint es trobaran un cert nombre d'errades o falles que seran corregides en les següents versions (Beta, Gamma...) fins a arribar al producte final.

Prototip en electrònica[modifica | modifica el codi]

Un prototip en electrònica significa la construcció d'un circuit real per verificar que un disseny teòric realment funciona i proveeix una plataforma física per depuració. El prototip sovint es construeix utilitzant tècniques com la placa de proves que creen un circuit electrònicament correcte, però que no serà físicament idèntic a un producte final.

Hi ha eines open-source per al desenvolupament de prototips electrònics, com ara Fritzing i l'Arduino.

Un tècnic pot construir un prototip (i fer addicions i modificacions) més ràpid amb aquestes tècniques. Però és més ràpid i més barat produir en massa emprant un altre tipus de plaques.

Metrología[modifica | modifica el codi]

En la ciència i pràctica de metrologia, un prototip és un objecte fabricat com un estàndard de mida d'alguna quantitat física amb la que medir aquesta quantitat. En el Sistema Internacional de Mesura (SI), l'únic prototip que encara s'utilitza, és l'internacional del Kilogram, un cilindre sólid de platí i iridi guardat en el Bureau International des Poids et Mesures en Sèvres, France, un barri de París; que per definició és la massa d'un Kilogram. Moltes nacions realitzen copias d'aquest prototip per representar l'estàndard nacional.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Prototip (tecnologia) Modifica l'enllaç a Wikidata