Prototip

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Prototipatge)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Prototip d'Italdesign Giugiaro d'un cotxe BMW Nazca C2.

Un prototip (grec πρωτότυπο, prefix protos- (el primer), i tipus (model)) és un model a talla reduïda o a talla real, d'un producte estàtic o mecànic i permet a departaments d'enginyeria, fabricació i màrqueting la possibilitat d'explorar el futur producte i detectar errors, deficiències, la resistència, el gust del públic o del consumidor. Els dissenyadors, enginyers o els fabricants, utilitzen els prototips per dissenyar, iterar, optimitzar, validar i visualitzar els seus productes durant tot el procés del desenvolupament. Aquest desenvolupament es crea ràpidament i amb un cost baix, per així, explotar la factibilitat del concepte preliminar.

Un dels factors claus per innovar amb èxit és la capacitat de, primer, crear una bona idea per dur a terme el model i, després, saber-la crear mitjançant una descripció del producte correcta. La descripció ha d'incloure informació suficient però sense limitar el seu desenvolupament anterior.

Un prototipatge virtual es fa amb un model informàtic de l'objecte, sense tests reals o destructius. Aquesta tecnologia nova permet de limitar el cost elevat dels tests reals.

Mètodes i eines pel desenvolupament de prototips[modifica]

Tècniques de quarta generació: Comprenen una àmplia gamma de llenguatges de consulta i altres llenguatges ideals per a la creació ràpida de prototips.

Components de software reutilitzables: L'assemblar més que construir, és un prototip mitjançant un software existent, és a dir, un component de software pot ser una estructura de dades o un component arquitectònic. En poques paraules un software existent que compleixi amb els requisits del client.

Especificacions formals i entorns per a prototips: Durant les dues dècades passades, s'ha desenvolupat diversos llenguatges formals d'especificació i eines com substituts de les tècniques d'especificació amb llenguatge natural o artificial

Disseny i modelatge[modifica]

La construcció de prototips sorgeix de la necessitat de comprovar si el sistema o el nou producte s'adapten a unes condicions preestablertes i actua de forma adequada. Aquest prototip formarà part del procés de disseny del nou producte on els enginyers, sovint utilitzant diagrames en V, decidiran si es pot passar a la següent etapa de proves i generació de codi o per contra cal tornar a calibrar o modificar el disseny. Una estratègia comuna és dissenyar, provar, avaluar i modificar el disseny a partir de l'anàlisi del prototip.

En molts productes s'acostuma a assignar lletres gregues per especificar la versió del prototip. Per exemple, un prototip inicial serà anomenat "Alpha", en aquest primer prototip sovint es trobaran un cert nombre d'errades o falles que seran corregides en les següents versions (Beta, Gamma...) fins a arribar al producte final.

Prototip en electrònica[modifica]

Un prototip en electrònica significa la construcció d'un circuit real per verificar que un disseny teòric realment funciona i proveeix una plataforma física per depuració. El prototip sovint es construeix utilitzant tècniques com la placa de proves que creen un circuit electrònicament correcte, però que no serà físicament idèntic a un producte final.

Hi ha eines open-source per al desenvolupament de prototips electrònics, com ara Fritzing i Arduino.

Un tècnic pot construir un prototip (i fer addicions i modificacions) més ràpid amb aquestes tècniques. Però és més ràpid i més barat produir en massa emprant un altre tipus de plaques.

Metrologia[modifica]

En la ciència i la pràctica de la metrologia, un prototip és un objecte fabricat que es pren com a estàndard d'alguna quantitat física per a mesurar aquesta quantitat. En el Sistema Internacional de Mesura (SI), l'únic prototip que encara s'utilitza, és l'internacional del kilogram, un cilindre sòlid de platí i iridi guardat en el Bureau International des Poids et Mesures en Sèvres, a París; que per definició és la massa d'un kilogram. Moltes nacions fan còpies d'aquest prototip per a representar l'estàndard nacional.

Necessitats i característiques[modifica]

Hi ha una part de la fase inicial per a crear el prototip en el qual, es desenvolupa un concepte general sobre una nova idea per un producte i es converteix amb alguna cosa més tangible. Fer erròniament aquest punt inicial ens portarà a crear un prototip i un producte final que fallarà i per tant haurem invertit diners, temps i recursos que no serviran.

Les característiques són els aspectes descriptius que defineixen els requisits d'un producte. És preferible posar-les per escrit per una major claredat i per ajudar a comunicar aquests requisits del producte a un públic més ampli. Hem de tenir en compte que les característiques són una part molt important per al desenvolupament del producte, ja que el disseny, pot ser una activitat increïblement amplia i, encara que això resulti estimulant i apassionant, també pot suposar un gran repte pel fet d'haver de manejar informació complexa i a vegades oposada.

Etapes del prototip[modifica]

El desenvolupament de prototips és una aplicació que es fa de forma ordenada:

Identificació del problema
La identificació d'un problema en un objecte o una necessitat és la part essencial per començar un producte.
Desenvolupament d'un model que funcioni
Permet als usuaris conèixer el que espera del prototip i del procés del treball.
Utilitzar un prototip
És la responsabilitat de l'usuari per fer-lo servir i a la vegada avaluar les seves característiques.
Revisar el prototip
Durant l'evolució les analistes avaluen el que les hi agrada o no del prototip.
Repetició del procés les vegades que faci falta
El prototip es repeteix les vegades que faci falta, per tant, el prototip finalitza quan els usuaris i analistes estan d'acord que el prototip funciona.

Objectius, modelatge i errors[modifica]

La construcció de prototips sorgeix de la necessitat de comprovar si el nou producte s'adapten a les condicions preestablertes i actua d'una forma adequada tal com estava establert; a la vegada el seu objectiu com a model, ajuda a l'emprenedor a visualitzar i refinar el seu producte perquè encara que funcioni bé, en teoria, fins que no es comença a crear físicament no es troben els errors. Aquest prototip formarà part del procés de disseny del nou producte on els enginyers, sovint utilitzant diagrames en V, decidiran si es pot passar a la següent etapa de proves i generació de codi o per contra cal tornar a retocar el disseny. Una estratègia és dissenyar, provar, avaluar i modificar el disseny a partir de l'anàlisi del prototip, aquest no és tan funcional com el producte final, ja que no acaba de fer tot el funcionament del producte final però igualment inclourà elements suficients per determinar als enginyers, dissenyadors que els hi agrada i identificar aquelles característiques que s'haurien de canviar. En molts productes s'acostuma a assignar lletres gregues per especificar la versió del prototip. Per exemple, un prototip inicial serà anomenat "alfa", en aquest primer prototip es trobaran algunes errades que seran corregides en les següents versions (gamma, micron...) fins a arribar al producte final.

Presentació del model[modifica]

Presentar un prototip és una oportunitat per mostrar tot el que el creador ha fet i el seu procés. Aquesta oportunitat ha de ser en un temps breu en el qual el creador ha de convèncer a inversors a confiar amb el seu lideratge.

Es comença explicant el problema que existeix per crear aquest producte i mostrar com el producte creat el resolt. Per a les persones que no estan familiaritzades amb el producte, pot ser molt útil per comprendre el concepte si hi ah una presentació realista o un model físic que es pugui veure. A més a més del prototip, la presentació ha d'incloure un Powerpoint (curt i clar, menys de 15 diapositives), costs del producte, anàlisis de la competència i els objectius, esbossos creats a mà, renders, tot tipus d'anàlisis tant a mà com digitalment. La presentació ha de donar una idea clara de com funciona el producte i com serà de rendible.

Bibliografia[modifica]

  • Richard Morris. The Fundaments of Product Design.Barcelona (España), Parramón Ediciones, S.A.
  • Audiovisuals: Juan Carlos. Desarrollo de prototipos[Powerpoint]. Bogotà 4 de nov del 2010