Vés al contingut

Províncies de Cuba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Cuba se subdivideix en 15 províncies i el Municipi Especial Illa de la Juventud, que no s'inclou en cap d'aquestes. L'últim canvi va passar a l'agost de 2010, quan l'Assemblea Nacional de Cuba va aprovar la creació de dues noves províncies: Artemisa i Mayabeque, a partir de la segmentació o partició de la província de l'Havana, juntament amb el traspàs de 3 municipis orientals de la província de Pinar del Río. Aquesta nova divisió territorial va entrar en efecte l' 1 de gener de 2011.[1][2]

Províncies

[modifica]
Províncies de Cuba
 1. Província de Pinar del Río
 2. Província d'Artemisa
 3. Província de Ciutat de l'Havana
 4. Província de Mayabeque
 5. Província de Matanzas
 6. Província de Cienfuegos
 7. Província de Villa Clara
 8. Província de Sancti Spíritus
 9. Província de Ciego de Ávila
 10. Província de Camagüey
 11. Província de Las Tunas
 12. Província de Granma
 13. Província d'Holguín
 14. Província de Santiago de Cuba
 15. Província de Guantánamo
 16. Municipi Especial Illa de la Juventud

Les ciutats capitals coincideixen amb el nom de les respectives províncies, llevat de Mayabeque (capital: San José de las Lajas), Villa Clara (capital: Santa Clara) i Granma (capital: Bayamo), a més del municipi especial Illa de la Joventud (capital: Nueva Gerona).

Història

[modifica]

Abans l'illa de Cuba només tenia 3 províncies. El govern espanyol va dividir l'illa en sis províncies administratives a fi d'adaptar la divisió territorial de l'illa a l'existent a la Península i per facilitar l'elecció de diputats a les Corts espanyoles. Així, des de 1878 fins al 1976, va estar dividida en 6 províncies (de l'oest a l'est):

Durant aquest període les províncies van patir només canvis menors en els seus límits. En 1976 es va aprovar la nova divisió politicoadministrativa (DPA) en 14 províncies i un municipi especial: Illa de la Juventud, coneguda fins al 1978 com l'Illa de Pinos. L'antiga província d'Oriente es va dividir en 5: Las Tunas, Granma, Holguín, Santiago de Cuba i Guantánamo, la província de Camagüey es va dividir en dos: Camagüey i Ciego de Ávila. La província de Las Villas se dividió en Cienfuegos, Villa Clara y Sancti Spíritus, i finalment l'antiga província de l'Havana es va dividir en la Ciutat de l'Havana, l'Havana i el municipi especial d'Illa de la Joventud. En aquesta DPA, la capital de la província de l'Havana radicava a la Ciutat de l'Havana, és a dir fora del seu territori provincial.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
 1. «Parlamento cubano aprueba creación de dos nuevas provincias». cubadebate, 01-08-2010.
 2. «Cuba tiene dos nuevas provincias». El Nuevo Herald, 06-08-2010. Arxivat de l'original el 2014-09-04 [Consulta: 7 febrer 2017].Arxivat 2010-06-10 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2010-06-10. [Consulta: 7 febrer 2017].

Enllaços externs

[modifica]