Pseudocòccid

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Pseudocòccid
Maconellicoccus hirsutus, el pseudocòccid rosa dels hibiscus
Maconellicoccus hirsutus, el pseudocòccid rosa dels hibiscus
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Classe: Insecta
Ordre: Hemiptera
Subordre: Sternorrhyncha
Família: Pseudococcidae
Heymons, 1915 [1]
Genera
See text
[2]

Els pseudocòccids (Pseudococcidae), en anglès: mealybugs, són insectes hemípters que es troben en climes càlids i humits. Els consideren una plaga de les plantesi s'alimenten de la saba i altresexudacions de les plntes sota hivernacle, de les plantes d'interior i els arbres subtropicals, també actuen com un vector de diverses malalties de les plantes.

Distribució[modifica | modifica el codi]

Es troben per tot el món. Hi ha un major nombre d'espècies a l'ecozona paleàrtica i menys en l'ecozona neotropical.

Descripció[modifica | modifica el codi]

una marieta depredant pseudocòccids.

Els pseudocòccids presenten dimorfisme sexual. Les femelles són nimfals, mostren una morfologia reduïda i no tenen ales, però sovint tenen potes i es poden desplaçar. Els mascles són alats i no canvien la seva morfologia completament al llarg de la seva vida.

Les femelles s'alimenten de la saba, normalment de les arrels. S'uneixen a les plantes i secreten una capa de cera pulverulenta. D'altra banda els mascles tenen una vida curta i d'adults no s'alimenten i només viuen per fertilitzar les femelles. Els psudocòccids mascles dels cítrics semblen mosquits esponjosos.

Els danys més importants pels pseudocòccids són en els cítrics;altres espècies danyen la canya de sucre, el raïm, la pinya americana (Jahn et al. 2003), el cafè, cactus i les orquídies entre d'altres. Les formigues els protegeixen dels seus depredadors i paràsits

Control[modifica | modifica el codi]

Els pseudocòccids es poden controlar mitjançant el fong agent de biocontrol Verticillium lecanii.

Gèneres[modifica | modifica el codi]


Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Jahn, G. C. and J.W. Beardsley 1994. Big-headed ants, Pheidole megacephala: Interference with the biological control of gray pineapple mealybugs. In D.F. Williams [ed.] "Exotic Ants: Biology, Impact and Control of Introduced Species." Westview Press, Oxford, 199-205.
  • Jahn, G. C. and J.W. Beardsley 1998. Presence / absence sampling of mealybugs, ants, and major predators in pineapple. J. Plant Protection in the Tropics 11(1):73-79.
  • Jahn, Gary C., J. W. Beardsley and H. González-Hernández 2003. A review of the association of ants with mealybug wilt disease of pineapple. Proceedings of the Hawaiian Entomological Society. 36:9-28.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

On the University of Florida / Institute of Food and Agricultural Sciences Featured Creatures website: