Puèi de Sant Circ

Infotaula de geografia físicaPuèi de Sant Circ
Vista hivernal
Imatge
TipusMuntanya i lloc de vol lliure Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaChambon-sur-Lac (França), Chastreix (França) i Le Mont-Dore (França) Modifica el valor a Wikidata
Map
 45° 31′ 42″ N, 2° 48′ 51″ E / 45.5283°N,2.8142°E / 45.5283; 2.8142
SerraladaMonts Dòr (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.885 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència1.579 m Modifica el valor a Wikidata
Isolament221,62 km Modifica el valor a Wikidata

El Puèi de Sant Circ (en occità Puèi de Sant Circ o Puèi de la Crotz, en francès Puy de Sancy) és una muntanya del Massís Septentrional d'Occitània, situada al departament de Puèi Domat, a 35 km al sud-oest de Clarmont d'Alvèrnia, a la regió d'Alvèrnia-Roine-Alps. Es tracta de la muntanya més alta del Massís Septentrional, amb 1.885 m. Forma part d'un antic estratovolcà que ha estat inactiu durant uns 220.000 anys.

Els vessants nord i sud de la muntanya s'utilitzen per esquiar, i diversos telefèrics i remuntadors permeten accedir-hi. L'esquí es practica des de principis del segle xx. L'any 1936 es va construir un enllaç del telefèric des de Montdaur fins a una de les agulles situades just sota del cim.

La cara nord de la muntanya és també la font de dos rierols anomenats Dore i Dogne, que s'uneixen a uns 1.370 metres d'altitud per formar el Dordonya, el qual travessa la propera ciutat balneari de Montdaur i arriba a l'Estuari de la Gironda.

Toponímia[modifica]

El Puèi de Sant Circ s'havia anomenat Puèi de la Crotz durant el segle xix, degut a la presència d'una creu monumental al seu capdamunt. L'origen del nom actual sembla derivar de Sant Sixt, celebrat el 6 d'agost, data en la qual es produïa un important pelegrinatge al cim des dels pobles veïns, en especial dels parroquians de Sant Donat, del qual Sant Sixt n'és el patró.